Alikategoria: juhlat.Luettu: 93 kertaa. Osuttu: 4 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

KUUKAUSIEN NIMET?

Israelinhuoneen kalenterissa on käytössä eri kuukausien nimet kuin mitä juutalaisuudessa ymmärretään.

Lähdemme tarkastelemaan juutalaisten kuukausien nimiä kuitenkin ensin Raamatusta. Liikkeelle lähdemme tietenkin ensimmäisestä kuusta, keväällä raamatullisen uuden vuoden alottavasta kuusta. Israelin Huoneessa on jo aiemmin kirjoitettu artikkeli asiasta.

Lue ensiksi artikkeli JHWH'n kuukaudet: http://israelinhuone.com/jhwhnkuukaudet.php

Tähän aluksi laitamme ensimmäisen raamatullisen kuukauden faktan, koska se kuukausi on tärkein vuoden juhlakierron kannalta, ja se on todellinen uuden vuoden alottaja.

Aviv

Kuukausi, joka alottaa vuoden kierron on nimeltään Aviv, ja se tarkoittaa kevättä. Mieleesi varmaan muistuu nimi TelAviv, kevätkukkula, eikö totta?!

Mistä löydämme pyhistä Kirjoituksista tämän kuukauden? Täältä:

Shemot (Exo, 2.Ms.) 12:2-3 Tämä kuukausi olkoon teillä ensimmäinen, siitä alottakaa vuoden kuukaudet. Puhukaa koko Israelin heimolle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itselleen karitsan, yhden karitsan joka perhekuntaa kohti.

5-8: Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa. Ja pitkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä. Ja he ottakoon sen verta ja sivelköön sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen, niissä taloissa joissa he sitä syövät. Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattomain leivän ja katkerain yrttien kera he sen syököön.

Devarim (Deu, 5.Ms.) 16:1 sen sanoo: "Ota vaari Aabib-kuusta ja vietä pääsiäinen Herran, sinun Jumalasi, kunniaksi, sillä Aabib-kuussa Herra, sinun Jumalasi, vei sinut pois Egyptistä, yöllä."

**

Pohdintaa

Luithan alussa olevan linkin lyhyen ja ytimekkään artikkelini!?

Miten on, ovatko siinä linkissä mainitut kuukausien nimet oikeasti raamatullisia? Ovatko muut kuin Aviv-kuun nimet lisätyt Kirjoituksiin jälkeenpäin? Pohdittavia kysymyksiä lukijallekin.

Ovatko kuukausien nimet tärkeitä? Tämä onkin hyvä kysymys, sillä edes viikonpäivien nimiä hebreassa ei erikseen ole, vaan ne luetellaan aina: ensimmäinen päivä, toinen päivä, kolmas päivä jne., kunnes tullaan seitsemänteen päivään, jolla on erityinen nimi: shabat

Päivä nimetään hebreassa jom. Eli, kun hebreassa lasketaan viikonpäiviä tai kuukauden päiviä, tulee eteen sana jom. Esim. ensimmäinen päivä on jom echad, toinen päivä on jom sheni, jne.

Johtopäätöksiä

Kun otamme esiin vaikkapa kuukauden nimen Adar, joka on 12. kuukausi, niin on otettava huomioon se tosiasia, että juutalaiset mm. asuivat Baabelissa pakkosiirtolaisuudessa kaupungissa nimeltä Shushan, Suusan. Esterin kirja kertoo Suusanin kaupungista. Adar-kuu lienee siten Baabelin (Babel) peruja, ja siten ei ole Herran antama nimi 12. kuukaudelle! On hyvä tietää. Heräsikö lukijassa mielenkiinto asiaan?

Mahtaako olla niin, että Herran kuukaudet ovatkin "nimetyt" todellisuudessa (pelkästään) näin: ensimmäinen kuukausi, toinen kuukausi, kolmas kuukausi.. jne. Koska, Shmeot (Exodus) 12:2 kertoo: "Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen, siitä alottakaa vuoden kuukaudet."

Voisiko olla niin, että kuukaudet ovat nimetyt jälkeenpäin? Kyllä. Ihmiset ovat todella 'hyviä' siinä. Miten onkaan nimien Sivan (pakkosiirtolaisuuden aikana annettu nimi) ja Tammuz (epäjumalanpalvelukseen liittyvä nimi) laita, nekin ovat kuukausien nimiä juutalaisuudessa. Tammuz (Tammus) on neljäs kuukausi. Lainasanoja ovat alkuperältään, paitsi 'kevät', Aviv-kuukausi. Eetanimia nykyjuutalaiset kutsuvat Tishri-nimellä. Aviv-kuutakin nykyjuutalaiset nimittävät sensijaan nimellä Nisan-kuu.

Kuukausien nimistä näyttäisivätkin likemmän tutkailun perusteella Aviv, Siiv, Eetanim ja Buul olevan alkuperäisiä. Muut eivät.

Loppusanoja

Israelinhuoneen kalenteria on kritisoitu siitä, että siellä ei ole käytössä nämä 'perinteiset' nykyjuutalaisen kalenterin käyttämät nimet, vaan tähtien nimet. Haluatko tietää, miksi näin on?! Siksi, että poikkeaisimme tavanomaisesta systeemistä; onhan täällä oleva kalenteri aloittanut uuden vuodenkin viime keväänä kevätpäivän tasausta seuraavan kuukauden alusta. Kalenterimme noudattaa vanhempaa systeemiä kuin mitä nykyjuutalaisuudessa on käytössä. Ja Israelinhuoneen kalenterikuukaudetkin alkavat usein päivä tai pari myöhemmin, koska uutta kuuta näyttää vasta kuunsirppi, eikä "pimeä kuu (jolloin kuuta ei näy), kuten nykyjuutalaisuudessa. Ennen heilläkin on ollut toisin, Josefuksen mukaan.

Totuus on, että eläinrata, tähdet, kuu ja aurinko määrittävät uuden vuoden alun ja siten koko vuoden kierron ja myös Herran Juhlien juhlakierron. Kalenterimuutoksestamme, joka alkoi vasta viime keväänä, voi lukea lisää artikkelista Shokki: http://israelinhuone.com/breratmechdal.php?sivu=shokkialku.php

Me emme ole takapajuisia näiden asioiden kanssa, emmekä edusta mitään okkultismia. Me edustamme kaikessa alkuperäisyyttä, ja me haemme alkuperäistä. Raamatullisella tähtien tarkkailulla EI ole mitään tekemistä horoskoppien tai astrologian kanssa; Jumalan Toora kieltää ehdottomasti kaikenlaisen ennustamisen, mukaan lukien tähdistäennustamisen.

Teija Israelinhuoneesta, 3. päivä joulukuuta (pakanallista kuuta tämäkin), v. 2013

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Kymmenykset - Juutalainen perimä - saatanan peli - Täyty Pyhällä Hengellä - Boninin paradoksi
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus