Alikategoria: eksegeettinen midrash.Luettu: 32 kertaa. Osuttu: 9 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

Huomautus: Artikkelin kirjoittaja vastaa vain omista kirjoituksistaan, eikä jaa automaattisesti mitään näkemystä tai kantaa muiden sivustolla kirjoittavien kanssa.

Syntipukki asasel

Tämä artikkeli on tutkiva tutkielma kysymykseen, miten lucifer lankesi syntiin? Paljastan samalla salaisuuden Lain kuvasta, syntipukista, asaselista. Tämä ei ole mielipidekirjoitus, tämä on syvällinen tutkielma.


Premiisejä

Jumala on 100% hyvä.
Jumala ei luonut saatanaa tekemään syntiä, hän oli viaton.


Ongelma

Useimmat ajattelevat, että lucifer tuli ylpeäksi kauneutensa tähden ja tästä alkoi hänen lankeamisensa. Tässä ajatuksessa on kuitenkin perustavanlaatuinen ongelma, nimittäin se että lucifer oli täynnä viisautta. Useimmiten kun puhutaan luciferin lankeemuksesta, hänet esitetään tyhmänä ja että mitä hän teki oli epäloogista, mutta tämä on vastoin sitä että hän oli täynnä viisautta (Eze 28:12). Tulkitaan myös, että hän halusi heti alkuun olla juuri niinkuin Jumala tai korkeampi kuin Jumala (Isa 14), ja tässäkin on sama ongelma.


Ratkaisu

Lucifer tahtoi että häntä palvotaan, koska hän oli korkea arvoinen olento. Hän ei etsinyt aluksi täsmällistä yhdenvertaisuutta Jumalan kanssa, vaan hän etsi määrällistä yhdenvertaisuutta Jumalan kanssa. Hän etsi aluksi sitä, että häntä palvottaisiin sen määrän mukaan, kuinka paljon hän oli Jumalan kaltainen, ei sitä että häntä palvottaisiin Jumalan sijaan. Toisinsanoen, lucifer alkoi ajatella, että hänen oma arvonsa oli verrannollinen Jumalan arvoon ja loppu on historiaa.

Tämä on ratkaisu ongelmaan, sillä tämä ajatus ei ole luciferin näkökulmasta loogisesti väärin. Lucifer saattoi olla yhtä aikaa täynnä viisautta ja siitä huolimatta ylpistyä. Tämän jälkeen hänen tekemänsä synti oli jo viisauden vastaista, mutta tämä alkusysäys ei ollut.

Ainoa, joka tietää että luciferin ajatus on loogisesti väärin on Jumala itse. Miksi? Sentähden, että Jumala itse on ainoa, joka todellisesti tietää olevansa äärettömän arvokas. Lucifer ei voinut tietää, mitä kukaan ei voi tietää. Hän ei voinut tietää Jumalan olevan ääretön, sillä hän ei tiedä, eikä koskaan voi tietää, mitä äärettömyys on.

Lucifer ei nähnyt mitään ongelmaa ajatella että häntäkin pitää palvella, sillä hän ei tiennyt että Jumala on äärettömän paljon suurempi kuin mitä hän näki Jumalan olevan. Hän ei voinut tietää että Jumalaa ei ole mitenkään mahdollista verrata mihinkään luotuihin olentoihin. Mihin ikinä vertausmäärä asetetaankaan, kun Jumalaa verrataan luotuihin, Jumala on vielä siitäkin äärettömän paljon korkeampi.

Sanonko siis että lucifer oli syytön tekoonsa? En. Mitä sanon on, että hän, ollessaan vielä Jumalan poika (Job 38:7), oli täysin viaton. Hän oli siten alkuun rangaistuksen alainen juuri samoin kuin pikkulapsi joka tekee omin nokkineen vastoin isän tahtoa.


Asasel

Mekään emme koskaan voi tietää miten ääretön Jumala on. Miksi emme siis lankeaisi syntiin Taivaan tultua meidän tykömme, juuri niinkuin lucifer ja miksi loputkin enkelit eivät lankea?

Vastaus on, että me emme lankea, sillä me tiedämme mitä asaselille tapahtuu. Asasel tarkoittaa vuohta "joka ei koskaan palaa".

Lev 16:10  Mutta se vuohi, jonka arpa asetti asaseliksi, asetettakoon elävänä Herran eteen, että sille toimitettaisiin sovitus ja se sitten päästettäisiin erämaahan asaselina. (33/38 korjattu, sillä se on tässä todella huonosti käännetty)

Täytyy olla syntipukki, jotta me tiedämme mikä on synnin osa.

Kun Jumala heittää luciferin, asaselin, pois, Hän lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ensiksi Hän poistaa käärmeen houkuttelemasta meitä syntiin, johon lankeamme vähäisen viisautemme takia. Toiseksi, koska me näemme syntipukin lopun olevan surkea, olemme saaneet loogisen syyn olla lankeamatta. Me näet tiedämme, että joka tekee syntiä, heitetään helvettiin niinkuin saatana.

Me emme edelleenkään ymmärrä Jumalan äärettömyyttä, mutta me ymmärrämme että synti on kuolemaksi, ja se riittää Jumalalle takeeksi siitä, ettemme lankea vaikka tulemme Jumalan kaltaiseksi ja tulemme tuomitsemaan enkeleitä. Kuulostaako "Jumalalle takeeksi" tutulta? Se on Liitto ja Laki!

Joku voi tässä välissä kysyä että miten sitten on meidän vapaan tahtomme laita? Tähän vastaus on, että meillä on vapaa tahto ja me voimme ylpistyä jos tahdomme. Käytännössä harva, jos kukaan kuitenkaan on niin tyhmä, että vapaasta tahdostaan liittyisi saatanan seuraan ja tekisi syntiä.

Heb 10:26  Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä,
Heb 10:27  vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat.

Pro 8:36  Mutta joka menee minusta harhaan, saa vahingon sielullensa; kaikki, jotka minua vihaavat, rakastavat kuolemaa.

Joku toinen voi kysyä että eikö rakkaus olekaan syy siihen miksi emme enää tee syntiä? Tähän vastaus on, että heprealainen ajattelu ei tunne kreikkalaista konseptia rakkaudesta. Heprealaisessa Pyhässä ajattelussa rakkautta ei ole ilman tekoja, niinkuin uskoa ei ole ilman tekoja.

Jos sinä rakastat Jumalaa, sinä seuraat Hänen Käskyjään. Jos sinä et rakasta Jumalaa, sinä et seuraa Hänen Käskyjään. Tämä on todella yksinkertaista. Viisaus seuraa Jumalan Käskyjä.

Joh 14:21  Jolla on minun käskyni ja joka ne pitää, hän on se, joka minua rakastaa; mutta joka minua rakastaa, häntä minun Isäni rakastaa, ja minä rakastan häntä ja ilmoitan itseni hänelle.

1Jn 2:4  Joka sanoo: "Minä tunnen hänet", eikä pidä hänen käskyjänsä, se on valhettelija, ja totuus ei ole hänessä.

Pro 8:20  Minä vaellan vanhurskauden polkua, oikeuden teitten keskikohtaa.


Vielä voi lopuksi joku kysyä että miksei Jumala vain käskenyt luciferia olemaan ylpistymättä, kun hän oli vielä viaton? Tähän vastaus on, että Jumala loi tulikivijärjen vasta luciferin langettua (Mat 25:41). Jos Jumala olisi sanonut luciferille, niinkuin Adamille ja Havalle, "sinä päivänä jona sinä siitä syöt", olisi tulikivijärven pitänyt olla jo mukana Jumalan suunnitelmassa, mutta se ei ollut. Jumala ei tiennyt mitä paha on, Hän ei ollut milloinkaan ennen haavoitettu, eikä Hän ollut itsekään haavoittanut itseään. Hän ei voinut käskeä.


Joel 16.1.2015

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Sekaannusta ja hajaannusta - Pyhän kansan edustajat - Uutta - Profeetallinen sana Israelille
Keskustelu kategoriassa Tutkivat, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus