SIKAMAINEN VITSIJuutalainen rabbi Shmuel taputti poikaansa pään päälle ja sanoi:

-Poikani Jakov! Olen niin ylpeä sinusta! Olet edistynyt Tooran ymmärtämisessä enemmän kuin muut ikätoverisi. Poikani, haluan sanoa sinulle erään tärkeän asian: juutalaisyhteisöni, jonka keskuudessa rabbina palvelen, on tunnettu tarkasta kosher-säädösten noudattamisesta. Niin kauan kun yksikin sika on tässä maailmassa, emme voi olla täysin turvassa! Ymmärrätkö mitä tarkoitan?

-Ymmärrän isä.

-Menisitkö ostamaan Elielin leipomosta pullaa, Moshen musiikkikaupasta pari levyä kletzmeriä ja Daavidin kaupasta leivänpaahtimen?

-Menen isä.

Isä antoi rahaa pojalleen, joka lähti ostoksille ja palasi kotiin.

-Miten meni?, kysyi isä pojaltaan.

-Isä, sinä sanoit minulle lähtiessä, että jos yksikin sika on tässä maailmassa, emme ole täysin turvassa. En voinut ostaa mitään, sillä Elielin kaupan ikkunassa luki: 'Osta kympillä tusina sikamakeita possumunkkeja!' Kun sitten menin Moshen myymälän luokse, ovessa luki: 'Älä osta sikaa säkissä, kuuntele ensin! 'Kun sitten pääsin viimein Davidin kaupan luo, sen ikkunassa luki:'Sikahalpa tarjous!'

Rabbi-isä oli hetken vakavana. Yhtäkkiä hänen silmiinsä alkoi levitä hymy, joka lähestyi hänen suunpieliänsä. Hänen oli vaikea pidättää nauruansa, mutta hän ryhdistäytyi ja sanoi pojalleen:

-Öhhhmmm....! Ei se mitään poika, teit parhaasi. Tiedän nyt, mitä minun tulee sinulle opettaa seuraavaksi. Mutta asiasta toiseen, lähden nyt käymään Aharonin tykönä. Hänen poikansa on ollut kateissa aamupäivän. Menen kysymään, joko poika on löytynyt."

Rabbi veti päällensä mustan takkinsa ja asetti päähänsä mustan leveälierisen hatun, silitti pitkää harmaantunutta partaansa muutaman kerran ja meni ulos. Pian hän saapui Aharonin talon oven eteen ja koputti oveen. Aharon tuli avaamaan oven. Rabbi katsoi Aharonia huolestuneena silmiin ja sanoi:

-Shalom, Aharon! Tulin kysymään, joko poikasi Uriah on löytynyt?,sanoi Aharon vakavalla äänellä.

-Shalom, rabbi Shmuel! Ei ole löytynyt, mutta eiköhän se routa porsaan kotiin aja?

Rabbi hätkähti ensin kuulemaansa, mutta onnistui kätkemään säikähdyksensä ja vastasi sitten:

-Kaipa se routa sitten niin tekee. Tulen huomenna käymään uudestaan. Näkemiin Aharon!

-Näkemiin, rabbi Shmuel!,sanoi Aharon ja painoi oven kiinni.

Päästyään kadulle rabbi mutisi itsekseen:
"Jos vaikka kaikki maailman siat lopettettaisiin, kuinka sikapuheet saisi tapettua seurakunnasta?" Hän kulki katua pitkin, pudisti päätänsä ja sopersi: "On se sikamaista...". Hetken kuluttua hän käveli erään porttikäytävän ohi, jossa kaksi juutalaista miestä keskustelivat ohimennen keskenään. Molemmat kuuluivat paikalliseen synagogaan. Toinen miehistä nousi portaita ylös ja kailotti kuuluvalla äänellä:

-Ezra! Huomenna on sapatin jumalanpalvelus! Tuon synagogaan possun tullessani. Muista sinäkin tuoda!

-Muistan muistan!, vastasi Ezra ja katosi kiireesti porttikäytävän pimentoihin.

Rabbia alkoi kuohuttamaan moinen puhe! Hänen kiivautensa puna nousi ensin niskaan ja sieltä se levisi poskille! Hän tiuski itsekseen:
"Vai aikovat nämä miehet tuoda porsaita synagogaan! Tietääkseni Toorassa ei ole porsaanreikiä?! Pitääpä seisoa huomenna johtokunnan kanssa synagogan ovella!"

Lauantai aamupäivällä rabbi tervehti synagogaan tulevia muutamien johtokuntaan kuuluvien vanhinten kanssa. Rabbi kysyi eräältä vanhimmalta:

-Joas, missä Azaria ja Elijahu ovat?

-Azaria meni lomailemaan Sikojenlahdelle Kuubaan, ja Elijahu ei voinut tulla, koska hän sairastui viikolla zikainfluenssaan.

Rabbi vastasi hieman ärtyneesti:

-Jahaa, jahaa!

Rabbi ja vanhimmat katselivat, milloin nämä edellä mainitut kaksi miestä tulisivat kokoukseen. Pian he kävelivät ovesta sisään, jolloin rabbi pysäytti heidät ja sanoi:

-Seis! Missä teidän porsaanne ovat! Tänne ei ole porsailla asiaa!

Miehet katsoivat hämmästyneinä, ja vastasivat rabbille aivan kuin yhteen ääneen:

-Millä ihmeen porsailla?!

-Kuulin eilen, että te rappukäytävässä yhteisesti sovitte, että tuotte porsaat synagogaan.

-Rabbi, emmekö saa tuoda synagogaan säästöporsaitamme ja antaa almuja?

Jostakin syystä rabbi aloitti sinä sapattina saarnansa:

-Tänä sikahauskana sapattina olemme...

V. 2009

Editoitu 29.1.2018

Mauno K.

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Pyhän kansan edustajat - Jumalan Sanan ruokaa - Uskovaisten aviollinen elämä - Oletko Joosef?
Keskustelu kategoriassa , johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus