Alikategoria: juhlat.Luettu: 33 kertaa. Osuttu: 1 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

SHAVUOT lyhyesti

Teen lyhyen selostuksen Shavuot-juhlasta, viikkojen juhlasta/viikkojuhlasta, joka on yksi seitsemästä JHVH'n Juhlasta Israelille, ja joista TaNaKh (Kirjoitukset, Raamattu) kirjoittaa, ja myös UL:n (uudistetun liiton, Apostolisten Kirjoitusten) Kirjoitukset vahvistavat.

Sadonkorjuun juhla

Shavuot on sadonkorjuujuhla, aivan kuten Sukkotkin. Shavuot'ia juhlitaan kevätkesällä hebrealaisessa kolmannessa kuussa, Sukkot'ia syksyllä seitsemännessä kuussa.

Kirjoituksista voimme lukea Shavuot-juhlasta seuraavista kohdista: Shemoth, Exodus 23:16 (2. Moos. 23:16) ja Vayikra, Leviticus 23:9-21 (3. Moos. 23:9-21) sekä Devarim, Deuteronomy 16:9-12 (5. Moos.16:9-12).

Shavuot'ia kutsutaan sadonkorjuun takia, hebr. translitteroituna suomen kielelle: Jom haBikkurim'ksi, ensihedelmien juhlaksi. (4. Moos. 28:26) tai leikkuujuhlaksi, Hag haQatsir'ksi. (2. Moos. 23:16).

Uutislyhde ja sen heilautus

Uutislyhteen leikkuusta puhutaan 3. Mooseksen kirjan luvussa 23, jakeissa 10-16.

Siellä sanotaan, että kun Israelilaiset tulevat siihen maahan, joka heille on luvattu ja annettu, niin heidän tulee leikata sen maan viljaa ja viedä kohenille (papille) uutislyhde. Kohenin tulee toimittaa lyhteen heilautus JHVH'n edessä, ja vielä erikseen mainitaan milloin: esikoislyhteen/uutislyhteen heilautus tulee toimittaa sabatin jälkeisenä päivänä.

Sinä päivänä, kun uutislyhde heilautetaan, saadaan syödä uutisleipää - mutta ei koskaan aiemmin, sillä uutislyhde toimitetaan ensin, ja vasta sen jälkeen vehnää saa leikata omaan käyttöön ja paahtaa uusia jyviä ruoaksi.

Sitten kehotetaan laskemaan sapatin jälkeisestä päivästä, siitä päivästä kun uutislyhde on tuotu kohenille ja hän on sen heilauttanut JHVH'n edessä, seitsemän täyttä viikkoa; laskemaan 50 päivää seitsemännen sabatin jälkeiseen päivään asti.

Kehotetaan kuuluttamaan pyhä kokous, 3. Moos. 23:21-22, juuri siksi päiväksi (seitsemännen sabatin jälkeiseksi päiväksi). Silloin ei toimiteta omia töitä, palkkatöitä tai muuta rahallista korvausta saatavaa. Se määräys on ikuinen liitto koko Israelin heimolle, missä ikinä asutaankin. Kun israelilaiset korjaavat viljaa, eloa, maasta, niin heidän ei saa myöskään leikata sitä reunoja myöten, eikä poimia tähkäpäitä leikkuun jälkeen, vaan ne tulee jättää köyhälle ja muukalaiselle. Jae 22 päättyy sanoihin: "Minä Olen JHVH, teidän Elohim'nne".

Entä Hengen vuodatus Shavuot'ina?

Kyllä, JHVH'n Ruach vuodatettiin juuri Shavuot'ina. Se tapahtui J'shuan Messiaan kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen, kun Hän oli ensin ilmestynyt opetuslapsilleen ja muille 40 päivän ajan puhuen Jumalan kuningaskunnasta. (Asiasta voi lukea tarkemmin 1. Korintolaiskirjeestä 15 jakeista 3-7.) Shavuotin tapahtumasta voimme lukea alkaen Apostolien tekojen ensimmäisestä (1.) luvusta, ja toisen (2.) luvun alussa kerrotaan tämä valtava kertakaikkinen tapahtuma. Olen kirjoittanut täällä Israelinhuoneessa artikkelin nimeltä Hengen vuodatus, joten sieltä voi lukea tapahtumasta tarkemmin.

Keille Shavuot'in vietto kuuluu?

Lyhyesti tähän loppuun kommentoin, ketkä voivat viettää Shavuot-juhlaa.

Shavuot, kuten muutkin JHVH'n Juhlat ovat Israelin juhlia. Vain ja ainoastaan Israeliin kuuluvat voivat sitä viettää, kuten muistakin JHVH'n Juhlista, joita on ne määrätyt seitsemän vuodessa, on säädetty.

Kirjoitukset on kirjoitettu Israelille, niin TaNaKh (VL, VT) kuin Brit HaChadasha (UL, UT). J'shua Messias sanoo: "Minua ei ole lähetetty muitten kuin Israelin huoneen kadonneiden lammasten tykö". (Matt. 15.24)

Mutta, entä pakanat (muiden kansain jäsenet), miten on heidän laitansa JHVH'n Juhlien suhteen? Vastaus: Heille ei kuulu JHVH'n Juhlat, elleivät he tee parannusta ja käänny seuraamaan J'shuaa Messiasta Pelastajanaan ja Herranaan.

Seuraamisella ei tarkoiteta kuulumista mihinkään eri kristillisen valtakunnan; kristinuskonnon kirkkokuntiin ja suuntiin ja kristillisiin organisaatioihin. Ne tekevät uusista ja vanhoista uskovista oman valtakuntansa jäseniä. Ja, seuraamisella ei tarkoiteta hebrealaisuuden tien omaksumista ilman todellista kääntymystä.

Ehkä kysyt, mitä todellinen kääntymys vaatii? Ensiksi se vaatii a) todellisen parannuksen, eli mielenmuutoksen, ja b) sitä seuraavat teot - ei vain sanahelinöitä, kokeilemisia tai asioilla leikkimisiä. Ja, c) kääntymys hebrealaisuuteen ja sisälle tulo JHVH'n Israeliin vaatii Toorassa pitäytymistä. Toora on viisi Mooseksen kirjaa, ja Toora sisältää myös ne 10 käskyä, jotka me kaikki tunnemme. Rakkauden kaksoiskäsky ei kumoa Tooraa, vaan vahvistaa sen! J'shua sanoo JHVH'n, Elohim'in, ja lähimmäisen rakastamisesta, että niissä käskyissä riippuu kaikki laki (Toora, joka ensisijaisesti tarkoittaa: ohjeet, opetus, ja sitten laki) ja profeetat (Nevi'im), Matt. 22:37-40.

Hebrealainen hebrealaisen Messiaan seuraaminen on totisinta totta! Ja Taivasten Kuningaskunnassa, Elohim'n Kuningaskunnassa, siis HÄNEN Kuningaskunnassaan, ei vielä ruuhkaa ole! Miksi ei ole? Sentähden, kun sinne pääsy vaatii AHTAAN portin kautta sisällemenon ja KAPEAN tien kulkemisen Jeshuan Messiaan seuraajana - ja vielä hinnasta välittämättä! Hinnan maksusta voipi lukea vaikkapa ns. Jeshuan Vuorisaarnasta (Matt. 5. ja 6. luvut), ja myös esim. lähettiläs Shaulin (Paavalin) elämästä Apostolien teoista ja hänen kirjeistään.

Loppusanat

Tuli kirjoitettua hieman enemmän kuin lyhyesti. Lukijani suo anteeksi, sillä kaikki nämä mitä sydämelleni oli laskettu, tuli kirjoittaa. Kiitos, kun jaksoit lukea. Ole siunattu!

SHAVUOT on ensi viikon ensimmäisenä päivänä, eli pakanakalenterimme mukaan sunnuntaina 08.06.2014, alkaen tietenkin hebrealaisittain lauantai-iltana viikkosabatin jälkeen.

Chag Shavuot Sameach!

Teija K., 05.06.2014

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Perimätietoa vai totuutta - Jahushuan vaimo - Kymmenykset - Ajan luonto - Profeetallinen_palvelutehtävä
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus