PESACH-LAMPAAMME

http://israelinhuone.com/lamb_passover.gifMEIDÄN PESACH-LAMPAAMME JESHUA HA'MASHIACHON RISTIINNAULITTU SYNTIEMME TÄHDEN GOLGATAN RISTILLÄ. TÄMÄ RISTIINNAULITSEMINEN TAPAHTUI HEBREALAISEN ENSIMMÄISEN (1) KUUN 14. PÄIVÄNÄ, ENNEN PESACH-JUHLAN ELI PÄÄSIÄISJUHLAN ALOITTAMISTA. HÄNET VANGITTIIN VARHAIN KESKIVIIKKOAAMULLA, HÄNTÄ KUULUSTELTIIN JA HÄNET RISTIINNAULITTIIN AAMUN TUNTEINA.


HÄN ANTOI HENKENSÄ MEIDÄN EDESTÄMME RISTILLÄ ILTAPÄIVÄLLÄ JUURI PESACH-JUHLAN VALMISTELUJEN AIKAAN, ENNEN PESACH-JUHLAN ALKAMISTA. HÄNET OTETTIIN POIS RISTILTÄ JA NOPEASTI HAUDATTIIN RIKKAAN MIEHEN HAUTAAN, HIEMAN ENNEN JUHLAN ALKAMISTA JA PESACH'N VIETON ALOITTAMISTA, KESKIVIIKKONA ILLALLA AURINGONLASKUN AIKAAN, KUN PÄIVÄ OLI VAIHTUNUT TORSTAIKSI (15. PVÄ ENSIMMÄISTÄ KUUTA, ELI TOISELLA NIMELLÄ AVIV). HAPPAMATTOMAN LEIVÄN JUHLA ALOITTAA TÄMÄN SEURAAVAN PÄIVÄN. HAPPAMATTOMAN LEIVÄN JUHLAVIIKKO KESTÄÄ VIIKON AJAN.

HÄN MENI KUOLTUAAN TUONELAAN JA SAARNASI SIELLÄ OLEVILLE HENGILLE. HÄN NOUSI YLÖS KOLMEN PÄIVÄN KULUTTUA. HÄNEN YLÖSNOUSEMUKSENSA SIJOITTUI SABATIN VAIHTUMISEN AIKAAN, MAHDOLLISESTI JUURI ENNEN KUIN VIIKON ENSIMMÄINEN PÄIVÄ (KRISTITT. SUNNUNTAI) ALKOI AURINGON LASKETTUA, LAUANTAI-ILTANA; ELI KUN SABATTI OLI PÄÄTTYNYT (JOIDENKIN TIETOJEN MUKAAN PÄÄTTYMÄSSÄ). JUHLA JOKA KUULUU TÄHÄN YLÖSNOUSEMUKSEEN, ON NIMELTÄÄN ESIKOISLYHTEEN HEILAUTUKSEN JUHLA.

ME SAAMME MUISTAA JESHUAN /JAHUSHUAN RISTINKUOLEMAA JA YLÖSNOUSEMUSTAAN JUHLIMALLA HÄNTÄ!
HÄN ON PESACH'N TODELLINEN JUHLINNAN KOHDE - EI NIINKÄÄN ISRAELIN KANSAN VAPAUTUMINEN EGYPTIN HERRUUDESTA JA LÄHTEMINEN POIS SIELTÄ, ELI ENSIMMÄINEN EXODUS; TOKI SITÄKIN VOIMME JA SAAMME JUHLIA.

JUHLAT KEVÄÄLLÄ

ENSIMMÄINEN JUHLA ON SIIS PESACH MESSIAAN MUISTOKSI JA SITTEN HAPPAMATTOMANLEIVÄN JUHLAPÄIVÄT, JOTKA KESTÄVÄT KOKONAISEN VIIKON AJAN, HUIPENTUEN VIIMEISEN PÄIVÄN JUHLAAN.

ESIKOISLYHTEEN ELI UUDISLYHTEEN HEILAUTUKSESTA, LASKETAAN 49+ 1 = 50 PÄIVÄÄ ETEENPÄIN, NIIN SAAVUTETAAN SEURAAVA JUHLA, ELI PYHÄN HENGEN VUODATUKSEN JUHLA, HELLUNTAI = SHAVUOT.

HEBREALAISET TAIVASTEN KUNINGASKUNNAN MESSIAANISET JA MUIDEN KANSOJEN HEIHIN LIITTYNEET JUHLIVAT NÄITÄ KOLMEA JUHLAA - PESACH'IA, HAPPAMATTOMAN LEIVÄN JUHLAA JA ESIKOISLYHTEEN (uudislyhteen) HEILAUTUKSEN JUHLAA PUTKEEN JUHLAVIIKON, MUTTA SITTEN NELJÄNTENÄ KEVÄÄN JUHLANA TULEE VIELÄ SHAVUOT-JUHLA, JOKA ITSEASIASSA ON KEVÄTKESÄINEN JUHLA.

ERIKSEEN OLEN KIRJOITTANUT ISRAELIN HUONEESEEN ARTIKKELIN NIMELTÄ, JUHLAT JHVHN KUNNIAKSI, SIELTÄ VOI LUKEA TARKEMMIN JA LISÄÄ KEVÄÄNKIN JUHLISTA.

Teija K, julkaistu v. 2009

Editoitu 10.02.2018

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Kuka teki syntiä? - Saastaisuudesta osa 2 - Velka ja Kreikka - Sekaannusta ja hajaannusta
Keskustelu kategoriassa , johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus