MIKÄ ON HÄNEN OIKEA NIMENSÄ?


Israelissa asuvat messiaaniset juutalaiset käyttävät Hänestä nimeä Jeshua (pelastus tai vapahdus). USA:n messiaaniset käyttävät Hänestä sanaa Jahushua (JHV + shua = Elohimissa on pelastus). Jotkut muut messiaaniset käyttävät nimeä Jashua, Jahuhshua tai Jehoshua. Suomen nykyajan kristityt kutsuvat Häntä Jeesukseksi. Espanjalaisessa tai brittiläisessä maailmanyhteisössä Häntä kutsutaan nimellä Jesus. Muhamettilaiset sanovat Häntä Isaksi. Jossakin idässä Häntä kutsutaan Isuksi tai Jisuksi.

Jotkut kiivailevat Hänen oikean nimensä puolesta eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Ainahan löytyy ihmisiä, jotka kiivailevat, mikä mistäkin syystä. Jos ei muuten, niin muodon vuoksi tai kun ei ole muuta tekemistä. Onkin kysyttävä: Onko Adon antanut nimensä hajaannuksen ja hajoituksen välikappaleeksi? Ei ole antanut. Olen sitä mieltä, että ihmiset saavat käyttää Hänestä mitä tahansa nimeä, kunhan he kunnioittavat nimellä kaiken yläpuolelle korotettua persoonaa. Tärkeintä ei ole mitä nimeä käytetään,vaan, kunnioittaako Häntä nimellä. Adonai varmasti tuntee jokaisen, joka tarkoittaa sydämestään Häntä.

Käytämme täällä Israelinhuone-sivustolla Yeshua, Jeshua tai Jahushua nimiä. Minun suuhuni sopii hyvin myös Jahuhshua (Jhvh + shua). Voinpakäyttää Hänestä muutakin nimeä. Olemme sopineet, että käytämme Hänestä heprelaisperäistä nimeä. Heprealaisilla nimillä on merkitys ja siksi esim. Jeesus-nimellä ja Jahushua-nimellä on suuri ero. Jeesus ei tarkoita mitään, sitä vastoin Jahushua tai Jahuhshua tarkoittavat jotakin!

Perinteisessä Tanakhissa käytetään monia nimiä: Jhvh tai Adonai Tsevaot (286),Tsemach (12), Elohim (2603), El (235), Eloha (57), Jhvh (6639), Adonai (425), Shaddai (48), Elohei Tsevaot (286) ja Elohim Tsevaot (9). Adonai osoittaa, että valinnanvaraa on. Huomattava on kuitenkin, että Adonai tahtoo tuoda esille itsestään jotakin jumalallista ominaisuutta.

MitäTanakhin lisäosassa: Matteuksessa, Markuksessa, Luukkaassa ja Johanneksessa sanotaan? Esim. Yeshua tai Jeshua, haEl immanu (Matt. 1:23), haMashicha, Rabbi (Matt. 23:8), manehige khemha Mashicha (Matt. 23:10) = [Mestarinne?], BenEleion (Luuk. 1: 32), haDavar (Joh. 1:14) ja Jhvh (Joh. 7:29, 8:24,28, 13:19 jne.). Liittojen kirjassa: KohenRosh Gadol (Hebr. 4:14), ne'Eman va'Amiti (Uskollinen ja Totinen, Ilm. 19:11), Davar Elohim (Ilm. 19:13) ja Melekh haMelakhim vaAdoneiha Adonim (33/38 kääntää: kuningasten Kuningas ja herrain Adonai, Ilm. 19:16).

Eräs Sanankohta pyhistä kirjoituksista tuli mieleen: "Ki-jeled julad-lanu ben nitan-lanu vatehi hamisra al-shikhmo vajikera shmopele joets El Gibor (Elohim on Sankari), Avi-ad (iankaikkinen Isä), Sar Shalom (Rauhanprinssi, Jes. 9:5)."

V. 2009

Editoitu 23.1.2018

Mauno K.

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Uskovaisten aviollinen elämä - Paholaisen henki - Hänen tuntemisensa - Ruokavalio
Keskustelu kategoriassa , johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus