Alikategoria: juhlat.Luettu: 27 kertaa. Osuttu: 9 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

Lehtimajanjuhla syksyllä


Lehtimajanjuhla eli Sukkot alkaa syksyllä seitsemännen kuun viidentenätoista päivänä. Se on viikon kestävä juhla, joka huipentuu juhlan viimeiseen, eli kahdeksannen päivän suureen juhlakokoukseen.

3 Ms. 23:40: "Ensimmäisenä päivänä ottakaa ihania hedelmiä puista, palmunoksia ja tuuheiden puiden lehviä sekä pajuja purojen varsilta ja pitäkää iloa seitsemän päivää Adonain, teidän Elohiminne edessä."

Toisen temppelin aikana Baabelin vankeudesta palanneet rakensivat 'itselleen lehtimajoja kukin katollensa ja pihoihinsa ja Elohimin temppelin esipihoille sekä Vesiportin aukealle ja Efraimin portin aukealle' (Neh. 8:15 - 16).

Adonain sana ei mainitse mitään juhlaseremonioista. Adonai on antanut viitekehykset, ja meidän on ojennuttava niiden mukaan. Sydämissämme meidän on tutkittava, kuinka juhla kunakin vuotena tulee tehdä. Sukkot on sadonkorjuujuhla.

Tulee vielä aika jolloin 'kukin istuu oman viinipuunsa ja viikunapuunsa alla' (Miika 4:4 ja Joh. 1: 38 - 39, 50). Pyhässä kirjoituksessa: 'sinä päivänä minä pystytän Daavidin sortuneen katoksen ja korjaan sen repeämät ja pystytän sen luhistumat ja rakennan sen sellaiseksi, kuin se oli muinaisina päivinä' (Aamos 9:11). Sanalla viitataan Israelin ennalleen asettamiseen (Ap.t. 3:21), sillä heiveröinen katos, joka sortui kovassa myrskyssä tullaan eräänä päivänä rakentamaan niin lujaksi, ettei se milloinkaan enää horju (Jes. 4:5 - 6). Israel-neidon Jahushua tulee saattamaan viinimajaan (K.V. 2:4).

Sukkot kertoo myös Israelin paluusta (1 Ms. 33:17 - 20 ja 2 Ms. 12:37). Sukkot muistuttaa aina israelilaisia, että eräänä päivänä Adonai ojentaa voimallisen kätensä heidän puoleensa tuo heidät takaisin Siioniin (Jes. 11:11)! Pää- sadonkorjuu kertoo, että sielut korjataan Siionin vuorelle (Jes. 24:23 ja Jooel 2:32). Jahushua viittaa sukkotiin Joh. 4:35 - 36.

Tulee vielä aika, jolloin 'pakanoidenkin' on nöyrryttävä ja lähetettävä edustajansa sukkot-juhlaan Jerusalemiin: "Mutta niiden pakanakansain tähteet, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, käyvät vuosi vuodelta sinne ylös kumartaen rukoilemaan kuningasta, Adonai Sebaotia ja viettämään lehtimajanjuhlaa (Sakarja 14:16)". Jos pakananoiden sukukunnat eivät noudata Adonain määräystä, kohtaa heidän maataan kuivuus (Sakarja 14:18 - 19)! Taivaassa aletaan juhlimaan sukkot-juhlaa (Ilm. 7:9, 15)! Kolossalaiskirje kutsuu Elohimin säätämiä juhlia 'varjoiksi', joita opetellaan täällä ajassa juhlimaan (Kol. 2:17), mutta tulee aika, jolloin varjot 'pakenevat' ja silloin juhlia juhlitaan täydellisinä taivaallisissa majoissamme (2 Kor. 5: 1 - 2). Opetelkaamme siis tässä ajassa juhlimaan Elohimin juhlia!

"Mutta juhlan viimeisenä, suurena päivänä Jahushua seisoi ja huusi ja sanoi: 'Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun niinkuin kirjoitus [hakatuv] sanoo, hänen sisimmästään on juokseva elävän veden virrat' (Joh. 7:37 - 38)." Jahushua viittasi messiaaniseen aikaan: Jes. 44:1 - 5). Tähän viittaa myös Jooelin profetia, johon Messiaan Henki ennustaa (Jooel 2:28 - 32 ja Ap.t. 2:16 - 21). Sukkot-juhla pitää sisällään lupauksen Pyhän Hengen sateen lankeamisesta taivasten kuningaskunnan Israelin ylle, ja nyt on näkymässä jo profeetallisen sanan täyttymisen merkkejä, sillä kaikkialta kuuluu ääniä: "Minä olen Adonain oma [laJHWH ani]." Toinen sanoo: "Olen Jaakob." Kolmas sanoo: "Adonain oma ja ottaa Israelin kunnianimekseen (Jes. 44:5)."

Israelin sukukunnat ovat 'heräämässä'. Luut lähenevät ja kolisevat (Hes. 37:7). Elämme 'kolinan' aikaa. Sukkot-juhla muistuttaa, että pian lähestyy aika, jolloin israelilaiset luut lähestyvät toisiaan.

Julkaistu 2012 - 2014

Mauno K.
Muokattu 26.9.2017

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Goliathia vastaan - Pyhät vaatteet - Pyhien avustaminen - Muukalaiset
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus