Alikategoria: juhlat.Luettu: 48 kertaa. Osuttu: 0 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

AVIV JA VUODEN ALOITTAMINEN


Aloitetaanpa tämä lyhyt artikkeli katsomalla heti, mitä Pyhät Kirjoitukset sanovat vuoden alusta ja kuukausista:

2. Moos. 12

12:1 Ja Herra puhui Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa sanoen:
12:2 "Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.

Kirjoitukset kertovat meille, mitä JHVH puhui Moshelle ja Aharonille, kun Hän kehotti alottamaan uuden vuoden kuukaudet. Mutta, mistä me sitten saamme tai löydämme ensimmäisen kuukauden nimen? Siihenkin saamme suoran vastauksen Kirjoituksista:

2. Moos. 13

13:3 Ja Mooses sanoi kansalle: "Muistakaa tämä päivä, jona te lähditte Egyptistä, orjuuden pesästä; sillä Herra vei teidät sieltä pois väkevällä kädellä. Sentähden älköön mitään hapanta syötäkö.
13:4 Tänä päivänä aabib-kuussa te lähditte.

Eikös olekin nyt päivän selvää, mikä on vuoden ensimmäinen kuukausi, ja milloin vuoden ensimmäinen kuukausi tulee alottaa. Kun me seuraamme JHVH'n Sanaa, ei jää mitään epäselvää. Hän on käskenyt alottaa vuoden kuukaudet keväällä Aviv (Abib) kuussa.

Jotta kaikki tulisi kahden tai kolmen todistajan nojalla todistetuksi, niin otetaan tähän vielä Kirjoituksista eräs tärkeä kohta esiin, joka myös hyvin selvästi ilmaisee, milloin tulee viettää Pesachia eli pääsiäistä:

5. Moos. 16

16:1 "Ota vaari aabib-kuusta ja vietä pääsiäinen Herran, sinun Jumalasi, kunniaksi, sillä aabib-kuussa Herra, sinun Jumalasi, vei sinut pois Egyptistä, yöllä.
16:2 Ja teurasta Herralle, sinun Jumalallesi, pääsiäisuhri, lampaita ja raavaita, siinä paikassa, jonka Herra valitsee nimensä asuinsijaksi.
16:3 Älä syö sen ohella hapanta. Syö seitsemänä päivänä sen ohella happamatonta leipää, kurjuuden leipää - sillä kiiruusti sinä lähdit pois Egyptin maasta - että alati muistaisit sitä päivää, jona lähdit Egyptin maasta.

Israelin kansan lähtö Egyptistä tapahtui juuri siinä kuussa, jonka ensimmäisestä päivästä JHVH määräsi laskemaan vuoden kuukaudet eteenpäin.

Myös 3. Mooseksen kirja puhuu ensimmäisestä kuusta ja siinä kuussa vietettävästä pääsiäisestä sekä happamattoman leivän juhlapäivistä ja uutislyhteen heilautuksen juhlasta, unohtamatta sabattia, näin:

 3. Moos. 23

23:1 Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
23:2 "Puhu israelilaisille ja sano heille: Herran juhla-ajat, joiksi teidän on kuulutettava pyhät kokoukset, minun juhla-aikani, ovat nämä.
23:3 Kuusi päivää tehtäköön työtä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, levon päivä, pyhä kokous; silloin älkää yhtäkään askaretta toimittako, se on Herran sapatti, missä asuttekin.
23:4 Nämä ovat Herran juhla-ajat, pyhät kokoukset, jotka teidän on kuulutettava määräajallansa:
23:5 Ensimmäisessä kuussa, kuukauden neljäntenätoista päivänä, iltahämärässä, on pääsiäinen Herran kunniaksi.
23:6 Ja saman kuukauden viidentenätoista päivänä on happamattoman leivän juhla Herran kunniaksi; syökää happamatonta leipää seitsemän päivää.
23:7 Ensimmäisenä päivänä olkoon teillä pyhä kokous, silloin älkää yhtäkään arkiaskaretta toimittako.
23:8 Tuokaa Herralle uhri seitsemänä päivänä. Seitsemäntenä päivänä on pyhä kokous; silloin älkää yhtäkään arkiaskaretta toimittako."
23:9 Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
23:10 "Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde.
23:11 Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen Herran edessä, että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä pappi toimittakoon sen heilutuksen.
23:12 Ja sinä päivänä, jona teidän lyhteenne heilutus toimitetaan, uhratkaa virheetön, vuoden vanha karitsa polttouhriksi Herralle,
23:13 ja siihen kuuluvaksi ruokauhriksi kaksi kymmenennestä lestyjä jauhoja, öljyyn sekoitettuna, uhriksi, suloiseksi tuoksuksi Herralle, sekä siihen kuuluvaksi juomauhriksi neljännes hiin-mittaa viiniä.
23:14 Älkääkä syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Jumalallenne uhrilahjan. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

Kun luette noista em. juhlista tuolta 3. Mooseksen kirjan luvusta 23, jatkuvat ne tietenkin muilla JHVH'n kunniaksi vietettävillä juhlilla. Samoista asioista voimme lukea myös 4. Mooseksen kirjasta, luvusta 28, jakeesta 16 eteenpäin  29. luvun loppuun. Näistä muista juhlista, kuten Shavuot (helluntai), Pasuunansoiton juhla ja Lehtimajanjuhla, ja muustakin Hänen juhliinsa liittyvistä asioista voitte lukea erikseen täällä Israelin huoneessa, artikkelista: Juhlat JHVH'n kunniaksi.

 

Teija K.                   27. pvä hebr. 13.sta kuuta (juut. Adar 2), 02.04.2011

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Suomalaisetko Israelia? - Saastaisuudesta - Ei rakasta, rakastan
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus