Alikategoria: messiaanisuus.Luettu: 84 kertaa. Osuttu: 44 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

Huomautus: Artikkelin kirjoittaja vastaa vain omista kirjoituksistaan, eikä jaa automaattisesti mitään näkemystä tai kantaa muiden sivustolla kirjoittavien kanssa.

Keskusteluvirheet

Tässä artikkelissa kerron muutamista yleisistä virheistä joita esiintyy keskusteluissa, etenkin keskustellessa perinteisiä kristillisiä näkemyksiä osoittavien kanssa. Olen oppinut näistä asioista väitellessäni ateistien kanssa tieteestä ja Jumalan olemassaolosta. Paljastukoon jokainen valehtelijoiden juoni. Jokaista kuvausta seuraa perään käytännön esimerkki.


Don Quixote

Don Quixote on satuhahmo, joka elää "omassa maailmassaan" ja taistelee tuulimyllyjä vastaan, kuvitellen niitä hirveiksi jättiläisiksi. Hän on henkilö, joka keskustelussa hyökkii mitä nokkelimmilla väitteillä, jonnekin ihan muualle kuin vastustajaan. Häntä seuratessa ei ärsyynny, vaan häntä rupeaa säälimään.

"Minä puolustan ja seuraan Jumalan Käskyjä"
Don Quixote vastaa: "Kauhea että farisealaisuuteen on mennyt noin moni. Paavali kirjoittaa Galatalaiskirjeessä..."
(Farisealaisuus ei ole Jumalan Käskyjen noudattamista, vaan "suullisen lain" ja perinnäissäädösten)


Rasisti

On rasismia sanoa, että jokin asia on väärin koska se tulee joltain tietyltä kansalta tai liitetään johonkin tiettyyn kansaan. Tämä on valitettavasti yleisin kohtaamani päättelyvirhe, kun keskustelen kristittyjen kanssa, eivätkä sen esittäjät yleensä edes tajua olevansa rasistisia.

"Kaikkien uskovien tulisi pitää Jumalan Juhlat"
Rasisti vastaa: "Me olemme pakanoita, emme juutalaisia. Juutalaiset juhlat eivät kuulu meille!"
(Jumala ei antanut Juhlia juutalaisille aikoinaan, koska he olivat juutalaisia, vaan siksi että he jo seurasivat Häntä, eivätkä epäjumalia niinkuin kaikki muut kansat.)
(Jos puolestaan haluaa väittää että Jumala antoi omat Juhlansa vain juutalaisille, niin sen voi muotoilla ilman rasismia, niinkuin juuri itse muotoilin "Jumala antoi omat Juhlansa vain juutalaisille". Tämä on tosin selkeästi väärin, sillä kansanjoukossa oli egyptiläisiä mukana. Siitä voi johtaa ilman rasismia vain että Jumalan Juhlat annettiin kaikille Jumalaa seuranneille. Tämän käsittävät vetoavat puolestaan yleensä siihen että laki on kumottu, sillä he eivät halua Jumalan Juhlia, vaikka eivät olekaan rasisteja.)
(Hesekielin luvut 40-48 ja lukuisat muut Profeetat todistavat että Laki ei ole kumottu, ja että kansat tulevat viettämään Lehtimajanjuhlaa Jerusalemiin (Sak 14:17).)


Jarrumies

Jarrumies on henkilö, joka sanoo että asia ei voi olla tosi, koska se on niin uutta tai nopeasti liikkuvaa. Hän vetoaa yleensä myös johonkin toiseen virhepäätelmään.

"Suomalaisten uskovien tulisi alkaa viettää Herran Juhlia"
- Jarrumies vastaa: "Mitä vikaa perinteisessä joulussa, Kristuksen syntymäjuhlassa on?"
(Perinteisyys ei osoita mitään suuntaan eikä toiseen, eikä uusikaan asia ole tosi siksi että se on uutta)


Laiskiainen

Laiskiainen on henkilö, joka sanoo että koska asia on vaikea ymmärtää, niin se ei voi olla tosi. Hän on henkilö, joka ei viitsi oppia uutta.

"Israelinhuoneessa on tästä opetettu hyvin. Katso linkki."
- Laiskiainen vastaa: "En ymmärrä tuosta mitään, aivan kummallista harhaa"
(Edes aito monimutkaisuus ei osoita vääryyttä, eikä liioin totuutta)


Heinänuken rakentaja

Heinänuken rakentaja on henkilö, joka rakentaa esittämästäsi asiasta helposti nujerrettavan heinänuken, nujertaa sen ja sitten kerskaa miten hän on oikeassa. Hän on henkilö, joka tuntee joten kuten asioita rakentaakseen heinänuken, mutta on silti kuin toinen jalka haudassa mitä tulee totuuteen. Hän ei mitenkään vastaa esitettyyn väitteeseen, koska ei kykene siihen vastaamaan.

"Kaikkien uskovien pitäisi pitää Jumalan asettama Sapatti"
Heinänuken rakentaja vastaa: "Ei meidän tarvitse pitää juutalaisia tapoja, meidät on vapautettu niistä"
(Jumalan asettama Sapatti on Jumalan Tapa, ei farisealaisten juutalaisten yksityis omaisuutta)

"Jumala antoi meille Juhlansa vietettäväksi"
Heinänuken rakentaja vastaa: "Jesajassa Herra kertoo mitä mieltä Hän on juutalaisten juhlista"
(Todellisuudessa Jesaja puhuu miten Juhlia vietettiin ilman Henkeä ja samalla tehtiin vääryyttä, minkä vuoksi Herra vihastui)


Liukumäen rakentaja

Liukumäen rakentaja on henkilö, joka rakentaa liukumäen esittämästäsi asiasta, eli esittää että jos jokin asia on hieman vaarallinen, niin sitä seuraa ilman muuta lisää vaarallisempia asioita ja lopulta turmio. Hän on pelottelija, joka tekee vääriä johtopäätöksiä tahallaan.

"Pidän Sapatin, niinkuin Herran Henki on minua johtanut"
Liukumäen rakentaja vastaa: "Eksyt kohta farisealaisuuteen"
(Farisealaisuus ei saa alkuaan Herran Hengestä)


Sekoittaja

Sekoittaja on henkilö, joka käyttää sanojen toisia merkityksiä omaksi hyväkseen, osoittaakseen muille että hän on oikeassa ja vastustaja väärässä. Hän ei halua tietää sanojen oikeita merkityksiä.

"Laki on hyvä ja käskysana on pyhä"
Sekoittaja vastaa: "Me emme ole enää lain alla"
(Laki ei viitatussa Raamatun paikassa ole asia vaan sääntö, synnin ja kuoleman laki. Suomeksi voi esimerkiksi sanoa, "minua ei koske se laki että saan sakot jos ajan ylinopeutta", ilman että tarkoittaa lailla Suomen lakia)


Valtaan nojaava

Valtaan nojaava on henkilö, joka haalii itselleen sopivia suurmiehiä, joiden sanoihin hän uskoo kuin kallioon, hyljäten muut. Hän tuntee asioita kohtuullisen hyvin, mutta hän ei usko totuutta, omista henkilökohtaisista syistään.

"Sanon että pidämme Käskyt, jos vaellamme Hengessä"
Valtaan nojaava vastaa: "Martti Lutter tietää asiat paremmin ja sanoo että.."
(Tunnettavuus tai arvostus ei osoita mitään, eikä liioin sitä että jokin olisi väärin vain koska sen sanoi joku tunnettu)


Kaikkea sitä joutuu kokemaan kun keskustelee

Joel 29.12.2015

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Esra, UT:n Shaul - Jumalan Sanan ruokaa - Heimojen jalokivet
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus