JUHLAT JHVH'lle - SEITSEMÄN JUHLAA JHVHlle, SABATTI ja JUHLASABATIT sekä SABATTIVUOSI JA RIEMUVUOSI


Ensinnä hieman raamatullisen Uuden vuoden laskennasta, joka aloittaa myös ensimmäisen juhlakauden ja juhlakuukauden, 1. hebrealaisen kuukauden:

Jokaisen uuden hebrealaisen raamatullisen vuoden laskenta alkaa 1. kuukauden, Aviv (ort.juutal. Nisan) -kuun 1. päivästä keväällä. Aviv tarkoittaa kevättä.

2. Moos. 12:2-11 Ja JHVH puhui Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa sanoen: 12:2 "Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.12:3 Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itsellensä karitsan, yhden karitsan joka perhekuntaa kohti. 12:4 Mutta jos perhe on liian pieni koko karitsaa syömään, niin ottakoon lähimmän naapurinsa kanssa yhteisen karitsan, henkilöluvun mukaan. Karitsaa kohti laskekaa niin monta, että voivat sen syödä.12:5 Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa. 12:6 Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä.12:7 Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät. 12:8 Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt. 12:9 Älkää syökö siitä mitään raakana tai vedessä keitettynä, vaan tulessa paistettuna päineen, jalkoineen ja sisälmyksineen. 12:10 Älkääkä jättäkö siitä mitään huomenaamuksi; mutta jos jotakin siitä jäisi huomenaamuksi, niin polttakaa se tulessa.12:11 Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen JHVH'n kunniaksi.

Rosh haShana (hepreaksi vuoden alku) on juutalaisten/ israelaisten uudenvuoden juhla. Uuden vuoden ensimmäisenä päivänä tulee puhaltaa torvea eli ofaria.

4. Mooseksen kirja 10

10:1 Ja JHVH puhui Moosekselle sanoen: 10:2 "Tee itsellesikaksi hopeatorvea, tee ne kohotakoista tekoa, käyttääksesi niitä kansan kokoonkutsumiseen ja leirien liikkeelle-panemiseen. 10:3 Kun niihin molempiin puhalletaan, kokoontukoon sinun luoksesi koko kansa ilmestysmajan oven eteen. 10:4 Mutta kun ainoastaan toiseen puhalletaan, kokoontukoot sinun luoksesi ruhtinaat, Israelin heimojen päämiehet. 10:5 Mutta kun puhallatte hälytyssoiton, silloin lähtekööt itään päin leiriytyneet leirit liikkeelle. 10:6 Ja kun toistamiseen puhallatte hälytyssoiton, lähtekööt etelään päin leiriytyneet leirit liikkeelle. Hälytyssoitto puhallettakoon liikkeelle lähdettäessä. 10:7 Mutta seurakuntaa kokoon kutsuttaessa puhaltakaa torveen, hälytyssoittoa soittamatta. 10:8 Ja Aaronin pojat, papit, puhaltakoot näitä torvia. Tämä olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen. 10:9 Ja kun te maassanne lähdette taisteluun vihollista vastaan, joka teitä ahdistaa, niin soittakaa torvilla hälytys; silloin te muistutte JHVH'n, teidän Elohiminne, mieleen ja pelastutte vihollisistanne. 10:10 Ja ilopäivinänne sekä juhlinanne ynnä uudenkuun päivinä puhaltakaa torviin uhratessanne poltto- ja yhteysuhrejanne, niin ne saattavat teidän Elohiminne muistamaan teitä. Minäolen JHVH, teidän Elohiminne."

Rosh chodesh tarkoittaa hebreaksi kirjaimellisesti "kuukauden pää" (uusikuu) ja siksi kutsutaan jokaisen uuden kuukauden ensimmäistä päivää. (Mikäli kuluvassa kuukaudessa on 30 päivää, on Rosh chodesh kaksipäiväinen, toisin sanottuna päättyvän kuun 30. sekä alkavan kuun 1.päivät.) Menneinä aikoina Rosh chodesh oli merkittävä juhla. Tuolloin uusi kuukausi havainnoitiin silmin; kuukausi alkoi kuun ensimmäisen kaitaleen ilmestyttyä pimeän vaiheen jälkeen ja kahta todistajaa kuultuaan Sanhedrin-tuomioistuin julisti uuden kuukauden alkaneeksi. Ilmoitusta seuraavana päivänä vietettiin juhlaa shofarien soiton ja erityisten Toorassa säädettyjen uhrien kera. Koko juutalainen kalenteri riippui täysin näistä ilmoituksista, joita ilman ei olisi voitu tietää Tooran juhlien ajankohtia.

- Nykyäänkin uutta kuuta etsitään ja havainnoidaan Israelissa paljain silmin. Vasta kun uuden kuun sirppi tulee näkyviin, alkaa uusi kuukausi ja voidaan toivottaa: Chodesh Tov! Hyvää Uutta kuuta! Tähän näkemykseen kaikki ns. messiaaniset eivät yhdy, vaan osa haluaa viettää uutta kuuta rabbiinisen ortodoksijuutalaisen kalenterin mukaan. Israelin huoneen kirjoittajat kuitenkin ovat pysyneet ja yhä pysyvät JHVHn Sanan totuudessa. Me vietämme uutta vuotta keväällä ja jokaisen kuukauden alussa uutta kuuta, joka on lähes poikkeuksetta silmin nähty kuu, eli kuunsirppi Israelin taivaalla. Jerusalemista asia ilmoitetaan, ja siitä pidämme vaarin. Jollei uuden kuun sirppiä näy Israelissa pilvimassan tai muuten huonon sään takia kuukauden 29. päivänä, niin viimeistään 30. päivän iltana alkaa uusi kuukausi. Israelin huoneen kirjoittajat eivät ala viettämään uutta kuuta ns. pimeästä kuusta.


Juhlat JHVHlle, Hänen Sanansa mukaan:


1. JUHLA: Pesach, Aviv, 1. kuukauden 14. päivän iltana, iltahämärässä, noin maalis-huhtikuussa. Seder on suomeksi "järjestys". Pesach-juhlaa vietetään Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Juhla on JHVH'n asettama, 2. Moos. 12. Pesach tarkoittaa suomeksi 'mennä ohi', 2. Moos. 12. luku.

2. Moos. 12

12:3 Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itsellensä karitsan, yhdenkaritsan joka perhekuntaa kohti.12:4 Mutta jos perhe on liian pieni koko karitsaa syömään, niin ottakoon lähimmän naapurinsa kanssa yhteisen karitsan, henkilöluvun mukaan. Karitsaa kohti laskekaa niin monta, että voivat sen syödä. 12:5 Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa. 12:6 Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä. 12:7 Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät. 12:8 Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt. 12:9 Älkää syökö siitä mitään raakana tai vedessä keitettynä, vaan tulessa paistettuna päineen, jalkoineen ja sisälmyksineen. 12:10 Älkääkä jättäkö siitä mitään huomen aamuksi; mutta jos jotakin siitä jäisi huomen aamuksi, niin polttakaa se tulessa. 12:11 Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen JHVH'n kunniaksi. 12:12 Sillä minä kuljen sinä yönä kautta Egyptin maan ja surmaan kaikki esikoiset Egyptin maassa, sekä ihmiset että eläimet, ja panen toimeen rangaistustuomion, jonka minä olen langettanut kaikista Egyptin jumalista. Minä olen JHVH. 12:13 Ja veri on oleva merkki, teille suojelukseksi, taloissa, joissa olette; sillä kun minä näen veren, niin minä menen teidän ohitsenne, eikä rangaistus ole tuhoava teitä, kun minä rankaisen Egyptin maata. 12:14 Ja tämä päivä olkoon teille muistopäivä, ja viettäkää sitä JHVH'n juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä.


2. JUHLA: Ensimmäinen Happamattoman leivän juhlan päivä aloittaa Happamattoman leivän juhlaviikon, eli Chag Ha'matsot:n, jota vietetään Aviv, keväällä 1. kuukauden 15.- 21. (maalis-huhtikuu) Egyptin orjuudesta vapautumisen muistojuhlana.

2. Moos.12:8 Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt.


3. JUHLA: Esikoislyhteen, eli Omer-lyhteen, heilautuksen juhla. Ylimmäinen pappi leikkasi sabatin jälkeen ensin kypsyvästä ohrasta esikoislyhteen eli Omer-lyhteen, joka heilutettiin Herran edessä temppelissä.

3. Moos.23:10- 14

10 "Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde. 11 Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen JHVHn edessä, että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä pappi toimittakoon sen heilutuksen. 12 Ja sinä päivänä, jona teidän lyhteenne heilutus toimitetaan, uhratkaa virheetön, vuoden vanha karitsa polttouhriksi JHVHlle, 13 ja siihen kuuluvaksi ruokauhriksi kaksikymmenennestä lestyjä jauhoja, öljyyn sekoitettuna, uhriksi, suloiseksi tuoksuksi JHVHlle, sekä siihen kuuluvaksi juomauhriksi neljännes hiin-mittaaviiniä. 14 Älkääkä syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Elohimillenne uhrilahjan. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.


4. JUHLA: Shavuot, eli viikkojuhla, helluntai on Sivan-kuun 6. (kesäkuu). Se on seitsemän viikon jälkeinen päivä pääsiäisestä (7 x 7 +1 = 50). Pääsiäisestä helluntaihin on siis 50 päivää (49+1). Israel sai silloin Jumalalta lain Siinailla, sanovat juutalaiset. Shavuot'ina, Uudistetun liiton varhaisena aikana, Pyhä Henki (RuachHaQodesh) vuodatettiin opetuslasten ylle. 2. Moos.19-20; 3.Moos. 23:15-21;Ap.t. 2.

3.Moos. 23:15-21

23:15 Sitten laskekaa sapatin jälkeisestä päivästä, siitä päivästä, jona toitte heilutuslyhteen, seitsemän täyttä viikkoa, 23:16 laskekaa viisikymmentä päivää seitsemännen sapatin jälkeiseen päivään asti; sitten tuokaa JHVH'lle uusi ruokauhri. 23:17 Sieltä, missä asutte, tuokaa heilutusleiväksi kaksi kakkua, jotka on leivottava happamena kahdestakymmenenneksestä lestyjä jauhoja, JHVH'lle uutislahjaksi. 23:18 Ja tuokaa leipänne ohella seitsemän virheetöntä, vuoden vanhaa karitsaa ja mullikka sekä kaksi oinasta; ruoka- ja juomauhreineen ne olkoot polttouhri JHVH'lle,suloisesti tuoksuva uhri JHVH'lle. 23:19 Ja uhratkaa kauris (oik. vuohi, vuohipukki; miespuolinen) syntiuhriksi sekä kaksi vuoden vanhaa karitsaa yhteysuhriksi. 23:20 Ja pappi toimittakoon niiden ja uutisleivän ynnä kahden karitsan heilutuksen JHVH'n edessä. Ne olkoot Jehovalle pyhät ja papin omat. 23:21 Ja kuuluttakaa pyhä kokous juuri siksi päiväksi; silloin älkää yhtäkään arkiaskaretta toimittako. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

Apt. 2

2:1 Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. 2:2 Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. 2:3 Ja he näkivät ikäänkuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itsekunkin päälle. 2:4 Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi. 2:5 JaJerusalemissa asui juutalaisia, jumalaapelkääväisiä miehiä, kaikkinaisista kansoista, mitä taivaan alla on. 2:6 Ja kun tämä ääni kuului, niin kokoontui paljon kansaa; ja he tulivat ymmälle, sillä kukin kuuli heidän puhuvan hänen omaa kieltänsä.2:7 Ja he hämmästyivät ja ihmettelivät sanoen: "Katso, eivätkö nämä kaikki, jotka puhuvat, ole galilealaisia? 2:8 Kuinka me sitten kuulemme kukin sen maan kieltä, jossa olemme syntyneet? 2:9 Me parttilaiset jameedialaiset ja eelamilaiset ja me, jotka asumme Mesopotamiassa, Juudeassa ja Kappadokiassa, Pontossa ja Aasiassa, 2:10 Frygiassa ja Pamfyliassa, Egyptissä ja Kyrenen puoleisen Liibyan alueilla, ja täällä oleskelevat roomalaiset, juutalaiset ja käännynnäiset, 2:11 kreetalaiset ja arabialaiset, me kuulemmekukin heidän puhuvan omalla kielellämme Elohimin suuria tekoja." 2:12 Ja heolivat kaikki hämmästyksissään eivätkä tienneet, mitä ajatella, ja sanoivat toinen toisellensa: "Mitä tämä mahtaakaan olla?" 2:13 Mutta toise tpilkkasivat heitä ja sanoivat: "He ovat täynnä makeata viiniä". 2:14Niin Pietari astui esiin niiden yhdentoista kanssa, korotti äänensä ja puhui heille: "Miehet, juutalaiset ja kaikki Jerusalemissa asuvaiset, olkoon tämä teille tiettävä, ja ottakaa minun sanani korviinne. 2:15 Eivät nämä ole juovuksissa, niinkuin te luulette; sillä nyt on vasta kolmas hetki päivästä .2:16 Vaan tämä on se, mikä on sanottu profeetta Jooelin kautta: 2:17`Ja on tapahtuva viimeisinä päivinä, sanoo Elohim, että minä vuodatan Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, ja nuorukaisenne näkyjä näkevät, ja vanhuksenne unia uneksuvat. 2:18 Ja myös palvelijaini ja palvelijattarieni päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni,ja he ennustavat. 2:19 Ja minä annan näkyä ihmeitä ylhäällä taivaalla ja merkkejä alhaalla maan päällä, verta ja tulta ja savupatsaita. 2:20 Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin JHVH'n päivä tulee, se suuri ja julkinen. 2:21 Ja on tapahtuva, että jokainen, joka huutaa avuksi JHVH'n nimeä, pelastuu.`


5. JUHLA: Pasuunansoiton juhla, eli Jom Terua (Yom Teruah), Eetanim-kuun (juut. Tishri-kuun) 1. (lokakuu). Pasuunansoiton päivä on esikuva tuosta tulevasta JHVHn tuomionpäivästä. Tämä juhla aloittaa syksyn juhlat.

3. Moos.23:24- 25

"Puhu israelilaisille ja sano: Seitsemännessä kuussa, kuukauden ensimmäisenä päivänä, pitäkää sapatinlepo, muistojuhla pasunaa soittaen, pyhä kokous. Älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako, vaan tuokaa uhri JHVH'lle."


6. JUHLA: Jom Kippur, eli Suuri Sovituspäivä, on Eetanim- eli Tishri-kuun 10, (lokakuu).

Silloin juutalainen/israelilainen paastoaa syömättä ja juomatta koko vuorokauden, tosin kuitenkin paasto Toorassa tarkoittaa sielunsa kurittamista.

Temppelissä suoritettiin silloin kahden syntipukin uhraaminen kansan puolesta. 3. Moos.16:7- 31. 3. Moos. 1616:29 Tämä olkoon teille ikuinen säädös: seitsemännessä kuussa, kuukauden kymmenentenä päivänä, kurittakaa itseänne paastolla älkääkä yhtäkään askaretta toimittako, älköön maassa syntynyt älköönkä muukalainen, joka asuu teidän keskellänne.1 6:30 Sillä sinä päivänä toimitetaan teille sovitus teidän puhdistamiseksenne; kaikista synneistänne te tulette puhtaiksi JHVH'n edessä. 16:31 Se olkoon teille levon päivä, kurittakaa silloin itseänne paastolla; se olkoon ikuinen säädös.

JomKippur päättää Jom Teruahina eli Pasuunansoiton juhlapäivästä alkaneen kymmenen katumuspäivän jakson. Syntien sovitus on Raamatun keskeisin sanoma. Jeshuan Messiaan Golgatalla antaman uhrin kautta ymmärrämme Suuren Sovituspäivän merkityksen, joka eräänä päivänä avautuu myös juutalaisille, jotka eivät vielä usko Jeshuan olevan heidän Messiaansa.


7. JUHLA: Sukkot, eli Lehtimajanjuhla, on saman kuun 15.-22.(lokakuu). Koko aikana pyritään asumaan ja ruokailemaan lehtimajoissa, 3. Moos.23:33-44 (ja 4. Moos. 29:12-34).

3. Moos. 23:33-44

23:33 Ja JHVH puhui Moosekselle sanoen: 23:34 "Puhuisraelilaisille ja sano: Tämän seitsemännen kuun viidentenätoista päivänä on lehtimajanjuhla JHVH'n kunniaksi (oikeampi käännös: JHVHlle) ; se kestää seitsemän päivää. 23:35 Ensimmäisenä päivänä pidettäköön pyhä kokous; älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako. 23:36 Seitsemänä päivänä tuokaa uhri JHVH'lle. Kahdeksantena päivänä olkoon teillä pyhä kokous, ja tuokaa uhri JHVH'lle; se on juhlakokous, älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako. 23:37 Nämä ovat JHVH'n juhla-ajat, joiksi teidän on kuulutettava pyhät kokoukset, tuodaksenne JHVH'lle uhreja: polttouhreja ja ruokauhreja, teurasuhreja ja juomauhreja, kunakin päivänä sen päivän uhrit; 23:38 ja sitäpaitsi JHVH'n sapatit ja teidän muut lahjanne ja kaikki lupausuhrinne ja kaikki vapaaehtoiset uhrinne, joita te JHVH'lle annatte. 23:39 Mutta seitsemännen kuukauden viidentenätoista päivänä, kun te olette korjanneet maan sadon, viettäkää JHVH'n juhlaa seitsemän päivää; ensimmäinen päivä on levon päivä, ja kahdeksas päivä on myös levon päivä. 23:40 Ensimmäisenä päivänä ottakaa ihania hedelmiä puista, palmunoksia ja tuuheiden puiden lehviä sekä pajuja purojen varsilta, ja pitäkää iloa seitsemän päivää JHVH'n, Elohiminne edessä. 23:41 Ja viettäkää sitä juhlana JHVH'n kunniaksi seitsemän päivää vuodessa. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen; viettäkää se seitsemännessä kuussa. 23:42 Seitsemän päivää asukaa lehtimajoissa; kaikki Israelissa syntyneet asukoot lehtimajoissa,23:43 että teidän jälkeläisenne tietäisivät, kuinka minä annoin israelilaisten asua lehtimajoissa, kun vein heidät pois Egyptin maasta. Minä olen JHVH, teidän Elohiminne." 23:44 Ja Mooses puhui näistä JHVH'n juhla-ajoista israelilaisille.

Ilmestyskirjassa siihen viitataan kuvailtaessa Jumalan pelastussuunnitelman täyttymystä uudessa maassa: Katso, Jumalan maja ihmisten keskellä! (21:3). Tuhatvuotinen messiaaninen rauhanvaltakunta on oleva "lehtimajan valtakunta", lehtimajanjuhlan profeetallinen täyttymys. HaShannaRabba, eli Juhlan Suuri Päivä, päättää Sukkot-juhlan, ollen sen kahdeksas ja suurin juhlapäivä. K. Lindeman kirjoittaa: Jumalan antamat juhlat Israelinkansalle ovat profeetallisia esikuvia Jumalan iankaikkisesta lunastussuunnitelmasta, "tulevaisten varjoja", kuten Paavali kirjoittaa. Israelin juhlat jakautuvat kahteen ryhmään: On ensinnäkin Mooseksen ajan seitsemän pääjuhlaa juhlasapatteineen (7 juhlasapattia), kuten Raamatun juhlaluku 3. Moos.23 opettaa. Sitten on myös historian saatossa tulleita Mooseksen ajan jälkeisiä juhlia, joihin ei liity juhlasapatteja. Näitä Mooseksen ajan jälkeisiä juhlia ovat Puurim, Hanukka, ja muutamat paastot temppelin hävityksen muistolle (Ester 9:16-23; Joh.10:22-23; 1.Mak.4:52-59; 2.Mak10:1-8; Sak.8:19). Kaikilla Raamatun juhlilla, jotka Israelin Jumala on antanut Israelin kansalle ja koko maailmalle, on esikuvallinen ja profeetallinen merkitys. Kaikki juhlat ovat Herran kunniaksi (3.Moos.23:1-5). Uusi testamentti sanoo selvästi monta kertaa, että Jeshua Messias eli Jeesus Kristus on Herra (Room.1:4; 2.Tim.1:8;Ilm.19:16). Kaikki Raamattuun perustuvat Israelin juhlat ovat siis Jeshuan Messiaan kunniaksi.


Sabatti:

Sapatti (hepreaksi , shabat) on viikoittainen lepopäivä, jota vietetään hebrealaisen viikon viimeisenä päivänä, lauantaina. Sabatti perustuu Bereshit'n eli Ensimmäisen Mooseksen kirjan luomiskertomukseen, jossa Jumala lepäsi luomisen seitsemäntenä päivänä. Sabatti on asetettu kymmenessä käskyssä (2. Moos. 20:8-12).2.Moos.31:12- 17 "Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: Puhu israelilaisilleja sano: Pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, sukupolvesta sukupolveen, tietääksenne, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät. Siis pitäkää sapatti, sillä se on teille pyhä. Joka sen rikkoo, rangaistakoon kuolemalla; kuka ikinä silloin työtä tekee, hävitettäköön kansastansa. Kuusi päivää tehtäköön työtä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, levon päivä, Herralle pyhitetty. Kuka ikinä tekee työtä sapatin päivänä, rangaistakoon kuolemalla. Ja pitäkööt israelilaiset sapatin, niin että heviettävät sapattia sukupolvesta sukupolveen ikuisena liittona. Se on oleva ikuinen merkki minun ja israelilaisten välillä; sillä kuutena päivänä Herrateki taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi ja hengähti"

Pyhät kokoukset ja juhla-sapatit:

1.Pääsiäistä seuraavan happamattoman leivän juhlaviikon ensimmäisen päivän pyhä kokous (3.Moos.23:7), ei arkiaskareita, mutta ruokaa saa laittaa (2.Moos.12:16)

2.Happamattoman leivän juhlaviikon seitsemäs päivä, pyhäkokous (2.Moos. 12:16, 3.Moos.23:8).

3.Viikkojuhla eli helluntai (3.Moos.23:15-21).

4.Pasunansoiton päivä (3.Moos.23:23-25).

5.Suuren sovituspäivän eli Jom Kippurin juhlasapatti, joka vietetään israelilaisten keskuudessa täydellisessä levossa ja sielun kurituksessa tai paastossa (3.Moos.23:26-32). Tätä kutsutaan Raamatussa myös nimellä shabbat shabbaton, sabattien sabatti.

6.Sukkotin eli Lehtimajanjuhlaviikon ensimmäinen päivä (3.Moos.23:33-39).

7.Lehtimajanjuhlaviikon yhteydessä oleva kahdeksas päivä (3.Moos.23:39).


Sapattivuosi ja riemuvuosi

3. Moos.25:1- 13 "Ja Herra puhui Moosekselle Siinainvuorella sanoen: 'Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, niin maa pitäköön sapattia Herran kunniaksi. Kuutena vuotena kylvä peltosi ja kuutena vuotena leikkaa viinitarhasi ja korjaa niiden sato, mutta seitsemäntenä vuotena olkoon maalla levon aika, sapatti Herran kunniaksi; silloin älä kylvä peltoasi äläkä leikkaa viinitarhaasi. Leikatun viljasi jälikasvua älä leikkaa, äläkä poimi viinirypäleitä, jotka ovat kasvaneet leikkamattomissa viinipuissasi. Silloin olkoon maalla levon vuosi. Mutta mitä itsestänsä kasvaa maan levätessä, olkoon teille ruuaksi, sinulle itsellesi, sinun palvelijallesi ja palvelijattarellesi, päiväpalkkalaisellesi ja loisellesi, jotka luonasi asuvat. Ja karjallesi ja metsäeläimille sinun maassasi olkoon kaikki sen sato ruuaksi. Ja laske seitsemän vuosiviikkoa:seitsemän kertaa seitsemän vuotta, niin että seitsemän vuosiviikon aika on neljäkymmentä yhdeksän vuotta. Ja seitsemännessä kuussa, kuukauden kymmenentenä päivänä anna pasunan raikuen soida; sovituspäivänä antakaa pasunan soida koko maassanne. Ja pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa vapautus maassa kaikille sen asukkaille. Se olkoon teille riemuvuosi; jokainen teistä saa silloin palata perintömaallensa ja sukunsa luo. Riemuvuosi olkoon teillä viideskymmennes vuosi; älkää silloin kylväkö älkääkä jälkikasvua leikatko, älkääkä poimiko, mitä leikkaamattomissa viinipuissa on kasvanut. Sillä se on riemuvuosi, se olkoon teille pyhä; pellolta syökää sen sato. Riemuvuotena saa jokainen teistä palata perintömaallensa.

Sapattivuodet

Jumala käski israelilaisia viljelemään maitaan kuutenavuotena Israelin maassa, mutta jättämään maan seitsemäntenä vuotena sapatinlepoon.

Riemuvuosi

Sapattivuosien ohella Herra antoi määräyksen israelilaisille myös riemuvuodesta. Seitsemän sapattivuosijakson jälkeen tuli viideskymmenes vuosi, joka pyhitettiin riemuvuodeksi Herralle, jolloin maa lepäsi, maassa julistettiin vapautus ja kukin sai palata takaisin perintömaalleen.


Sapatin ennalleen asettaminen rauhanvaltakunnassa

Jes.66:23- 24 "Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja jokaviikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra. Ja he käyvät ulos katselemaan niiden miesten ruumiita, jotka ovat luopuneet minusta; sillä heidän matonsa ei kuole, eikä heidän tulensa sammu, ja he ovat kauhistukseksi kaikelle lihalle.

Sabatti saatetaan ennalleen aivan kuin kaikki muutkin JHVHn kunniaksi vietettävät juhlat ja juhla-ajat, jotka Rooman valta kumosi alkuseurakunnan jälkeisiltä uskovaisilta, ja jotka se korvasi sunnuntain vietolla, ja väärän kalenterin välityksellä tuhosi JHVHn säätämät ja määräämät ajat ja juhlat / tapaamisajat.


Koonnut:

Teija K. kevättalvella 2009, editoitu ja päivitettyloppukeväästä 2014

sekä editoitu uudelleen 29.01.2018

Jos kiinnostaa, olen kirjoittanut erillisen artikkelin hebrealaisen raamatullisen uuden vuoden aloittamisesta, nimellä: AVIV JA VUODEN ALOTTAMINEN. Kirjoitus löytyy Israelin Huoneen Artikkeleista, kategoriasta Yleiset: Juhlat ja ajanmääritteet.

Huom. Emme vastaa eri lähteiden kirjoituksista.

LÄHTEINÄ KÄYTETTY OSITTAIN:

Better than Talmud raamattuhakuohjelma (Israelin huoneensivulta: Pyhien kirjoitusten äärellä. - Ollut käytössä vanhemmassa nettisivustossa, ei enää, huom. v. 2018)

Raamattu KR 33/38

Michael Rood: A Rood Awakening -nettisivusto

Moshe Zevn sivusto

Keijo Lindeman, nettiartikkeli: Israelin juhlat Tulevaisten varjot

Wikipedia

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Käskyt ja Rakkaus - Profeetan arvosteleminen
Keskustelu kategoriassa , johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus