Alikategoria: heimo.Luettu: 533 kertaa. Osuttu: 62 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

ISRAELIN SUKUKUNTIEN JALOKIVET

II Moshe 28:17 - 21

Ruben on karneoli, josta tehtiin sinettileimasimia, koruja ja koriste-esineitä. Tämä kivi kuuluu kalsedoniryhmään (piilokiteinen kvartsi): akaatti (Asser), jaspis (Naftali) ja onyksi (Joosef). Kaikki edelliset kivet kuuluvat hohkasilikaatteihin (mineraaleihin). Ametisti (Isaskar) on myös kvartsikivilajiin kuuluva muunnos. Jalosilikaatit: krysoliitti (oliviini tai peridoniitti; Sebulon), Zirkoni (Gaad), Topaasi (Simeon) ja rengassilikaatti berylli (Benjamin). Kovuus: 6 7. Väri on tummanpunainen, oranssinpunainen ja ruskeanpunainen.

Simeon on topaasi, joka kuuluu jalosilikaatteihin. Muut jalosilikaatit: oliviini/ peridootti eli krysoliitti (Sebulon) ja Zirkoni (Gaad). Hohkasilikaatit (piilokiteinen kvartsi): jaspis (Naftali), akaatti (Asher), onyksi (Joosef) ja krysoliitti (Sebulon). Ametisti (Isaskar) on kvartsilajimuunnos. Kivessä on erittäin etevä lohkeavuus. Kivi on arka iskuille ja voimakkaille lämpötilan vaihteluille. Kivi on monivärinen. Kovuus : 8. Suomesta löytyy Eurajoelta ja Orivedeltä.

Leevi on smaragdi (emerald), joka kuuluu berylliryhmään (Benjamin). Berylli kuuluu rengassilikaatteihin (kts. Muut silikaatit). Tämä kivi on jalokivien kuningas, josta tehdään koruja ja kruunujalokiviä. Kovuus: 7,5 8. Väri on tummanvihreä. Kivi on hyvin hauras, herkkä iskuille ja puristukselle.

Juuda on rubiini. Kiveä käytetään kruunukivenä. Safiiri (Daan) on sama kivi, ainoastaan väri on eri. Kivi on punaisen sävyinen. Kovuus: 9. Kiveä löytyy Lapista.

Daan on safiiri. Kivi on hyvin kova (9), jota käytettiin temppelin kivien viimeistelyssä. Tämä kivi on rubiinin (Juudan) veli, vain on väriero. Väri: yleisimmin sininen, mutta muitakin värejä löytyy: vihreä, violetti ja keltainen. Tämä jalokivi on kauneutensa ja epätavallisten ominaisuuksiensa vuoksi hyvin haluttu kivi.

Naftali on jaspis/kalsedoni. Kivi kuuluu kvartsilajiin (hohkasilikaatti), joita lisäksi ovat: onyks (Joosef), akaatti (Asser), karneoli (Ruuben) ja muunnoskvartsikivi ametisti (Isaskar). Jaspis kuuluu jalosilikaatteihin zirkonin (Gaad), topaasin (Simeon) ja krysoliitin (Sebulonin) kanssa. Berylli (Benjamin) on rengassilikaatti .Tästä kivestä tehdään tauluja, koriste-esineitä, joihin voi kaivertaa ja sinettileimasimia. Väri: punainen, violetti, keltainen, vihreä, valkoinen ja ruskea. Kovuus on keskikova (6 7).

Gaad on hyasintti/zirkoni. Kivi on jalosilikaatti krysoliitin (Sebulon) ja topaasin (Simeon) kanssa. Samankaltaisia muunnoskivilajeja ovat: jaspis (Naftali), onyks (Joosef), akaatti (Asser) ja ametisti (Isaskar) ja karneoli (Ruuben). Berylli (Benjamin) on rengassilikaatti. Kiven värit: kirkas, keltainen, punainen, oranssinpunainen (hyacinth), vihreä, sininen, ruskea tai musta. Kovuus: 6,5 7,5. Suomesta on 68 paikkakunnalta löydetty näitä kiviä.

Asher on akaatti (hohkasilikaatti) ja kuuluu kvartsilajeihin (kalsedoni). Muut piilokiteiset kvartsit: jaspis (Naftali), onyks (Joosef), ametisti (Isaskar--->kvartsimuunnos), ja karneoli (Ruuben). Jalosilikaatit: krysoliitti (Sebulon), Zirkoni (Gaad), topaasi (Simeon) ja rengassilikaatti berylli (Benjamin). Tästä jalokivestä tehdään koriste-esineitä, joihin tehtiin kaiverruksia. Kivi on monivärinen, yleensä harmaansininen väri hallitsee, sinivalkoinen on myös yleinen ja joskus se voi olla kevyesti ruusunpunainen. Kivi on keskikova (6 -7).

Isaskar on ametisti (muunnoskvartsi). Tähän kiveen tehtiin kaiverruksia. Tätä kiveä käytettiin kruunun kalleuksiin. Kvartsisia muunnoskivilajeja ovat: jaspis (Naftali), onyks (Joosef), akaatti (Asser) ja karneoli (Ruuben).Väri: vaalea tai tumma violetti. Kovuus: 7. Tämä kivi on kaunein ja halutuin kvartsilaji.

Sebulon on krysoliitti (oliviini tai peridootti). Kivi kuuluu jalosilikaattimineraaleihin niinkuin kuuluvat zirkoni (Gaad) ja topaasi (Simeon) ja berylli (Benjamin)on rengassilikaatti. Hohkasilikaatit: akaatti (Asher), onyksi (Joosef), jaspis (Naftali) ja karneoli (Ruuben). Tästä kivestä tehtiin korut ja koristeet. Väri: kullanvihreä tai oliivinvihreä. Kovuus: 6,5 7.

Joosef on onyksi. Väriltään kivi on musta kvartsi ja saattaa olla valkoraitainen muoto. Kiveä käytettiin aluksi työkaluna, mutta myöhemmin arvostettuna jalokivenä. Kivi kuuluu kalsidoneihin: akaatti (Asher), jaspis (Naftali), karneoli (Ruuben) ja muunnoskvartsi ametisti (Isaskar). Kiven värit: väritön, valkoinen, keltainen, ruskea, punainen, sininen, vihreä ja musta. Katso silikaatit. Kovuus: 6 7.

Benjamin on berylli (rengassilikaatti). Smaragdi (Leevi) on värimuunnos beryllistä. Berylli kuuluu silikaatteihin (kts. Muut silikaatit). Väri: tummanvihreä, sininen, keltainen tai kellanvihreä. Kovuus: 7,5 8. Berylliä on löydetty Luumäeltä.

Mauno K.
, 2009

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Todellinen Sukututkija - Sekaannusta ja hajaannusta
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus