Alikategoria: käsitteistö.Luettu: 12 kertaa. Osuttu: 8 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

Hänen NimensäOlen kirjoittanut: Olen itse ehdottomasti sitä mieltä, että ihmiset eri puolella maapalloa, saavat käyttää Hänestä mitä tahansa nimeä, jos he osoittavat kunnioitusta, pelkoa ja rakkautta tätä kaiken yläpuolelle korotettua Messiasta kohtaan.

Kuulin Hänen sanovan nämä sanat kyselijöitä varten:

Kuitenkin Elohimin vahva perustus pysyy lujana, ja siinä on tämä sinetti: Adonai tuntee omansa, ja luopukoon vääryydestä jokainen, joka Adonain nimeä mainitsee (2 Tim. 2:19 <=> 4 Ms. 16:5).

Joitakin nykyajan kristittyjä ovat loukanneet käyttämämme heprealaiset pyhät Korvikenimet. Olen saanut ohjeita Häneltä Hänen Nimiensä joustavasta käytöstä . Kun seurustelemme nykyajan kristittyjen kanssa, käytämme hyvin luontevasti heidän suomen kielisiä Korvikenimiänsä, kuten Jeesus, Kristus ja Jumala, koska emme tahdo heitä loukata. Jeshuaa tai Jahushuaa käytämme messiaanisten uskovien parissa (1 Kor. 9:23), mutta Israelin huoneessa saatamme käyttää Hänestä toisenlaisia heprealaisia Korvikenimiä. Saattaa olla, että jossakin vaiheessa vaihtelun vuoksi vaihdan Pyhät Nikit.

Adonai on juutalaisten keskimä korvikenimi nimitykselle Herra. Se on vastine kreik. sanoille Theos ja Kyrios, joita eivät myöskään pyhät kirjoitukset tunne. Koska heprealaiset eivät saa turhaan lausua Hänen Pyhää Nimeänsä (2 Ms. 20:7), he vaihtoivat Pyhät Nimet korvaavilla Nimillä. Korvikenimiä heillä on useita kymmeniä, esim. Avir Jaqov, Aven Jisrael, Adon Olam, Bore, Baal-HaRachamim, H, HaZekara jne.. Juutalaiset ovat varsinaisia sananikkareita, joten Pyhiä Nimiä ei heiltä puutu. Ehkä vaihtelun vuoksi voisin vaihtaa Hänen Nimiänsä, ettei joku teistä kyllästyisi. Juutalaiset välttävät myös Korvikenimen, Elohimin lausumista, ja lisäävät h-kirjaimen paikalle k-kirjaimen, joten Elohimistä tulee Elokim.Yhtä hurskasta tai pyhää on pakanuudesta kääntyneiden käyttää nimiä Jumala tai Herra. Jotkut pitävät Jumala Nimeä niin Pyhänä, että lyhentävät sen J-la:ksi. Suomalaisilla juurikirjaimilla se on JML. Kuinka Hänen Korvikenimensä kirjoitetaankin tai sanotaakin, pidettäkööt ne Pyhinä, kunnioittavina ja rakastettavina Hänen tähtensä, jota ne pyhät Nimet tarkoittavat.

Tiedämme rabbiinisesta historiasta, että he sanovat, ettei JHWHn tarkkaa lausuntatapaa tunneta. Tämän Pyhän Nimen oikea lausuntatapa unohtui, kun toinen temppeli v. 70 jaa. hävitettiin. Muutenkin ylimmäisen papilla oli rabbiinisen tradition mukaan vain kerran vuodessa lupa lausua Pyhä Nimi ja se tapahtui jom kippurina. Uskon kuitenkin, että JHWH on vain Oikean Nimen peitenimi. Pyhän Nimen arvostamisessa ja kunnioittamisessa on nykyajan kristityillä oppimista rabbiinisilta. Pyhän Nimensä JHWH tulee asettamaan ennalleen, kun tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan aika alkaa maan päällä, kuten on kirjtoitettu: "Sillä kaikki kansat vaeltavat beShem Elohai; me vaellamme beShem JHWH Eloheinu, aina ja iankaikkisesti (Miika 4:5)." Tämä tarkoittaa, että Israelilla tulee olemaan Hänen Pyhästä Nimestään käytössä laajempi versio kuin pakanakansoilla. Saavatko heprealaiset ja muut kansat todella tietää Hänen Oikean Nimensä? Uskon niin, mutta muut kansat saavat tyytyä supistettuun versioon. Mutta mitä pitää sisällään sana Elohai?

Miksi käytämme Nimeä Jahushua? Voisimme käyttää Hänestä myös Nimeä Jeshua, Jashua, Jasha tai jopa Hänen helleeninimeänsä Jeesus, mutta olemme päätyneet Jahushuaa. Joku rabbi Atsel ben-Ovadja saattaisi sanoa: "Hepreankielessä kirjainten lisääminen tai pois jättäminen ilmentävät meille jotakin. Ajallisessa muodossa juurikirjaimia on vähemmän (numeroarvo on pienempi), mutta täydellisessä versiossa, joka koskee lunastettua aikaa, juurikirjaimia on enemmän (numeroarvo on suurempi)." Kun hu' (Hän) liitetään Jeshuaan, tulee Jehoshua tai Jahushua. Näin Elohim ja ihmiskunta yhdistyvät sanassa hu = Hän. Nimi voidaan lausua myös JAHSHUA, jos vav-kirjaimessa ei käytetä vokaalia. Jahushua sanoi: "Pyhä Isä, varjele heidät Nimessäsi, jonka Sinä olet Minulle antanut (Joh. 17:12)."

Miika 14:14, jossa on hepreaksi sanat: Jasha al sus (versio: Jasha alsus), tarkoittaa pelastamista hevosella, joka viittaa Nimenä siihen hetkeen, jolloin Hän tulee taivaan pilvissä (Ilm. 19:11).

JHWH on viisas, kun Hän lähettämänsä enkelin kautta sanoi: "Vekarat et shemo Jeshua ki hu joshia et amo (Matt 1:21)." Hänen Nimeänsä kutsutaan Pelastukseksi, mutta mikä on Hänen Nimensä? Matt. 1:23 antaa toisen vihjeen Hänen Nimestään, kutsumalla Häntä Nimellä: haEl 'Immanu.Tämä on heprealainen tapa välttää antamasta ilmi Hänen oikeaa Nimeänsä, että toteutuisi Elohim'in tahto, että "Hänellä oli kirjoitettuna Nimi, jota EI TIEDÄ KUKAAN MUU KUIN H Ä N ITSE (Ilm. 19:12).

Kuinka paljon olisivatkaan ihmiset näinä tuhansina vuosina häväisseet Hänen oikeaa Nimeänsä, jos olisivat sen tienneet! Hän on viisaudessaan kätkenyt Oikean Nimensä ilmoitettavaksi aivan viimeisenä aikana.

Julkaistu 2012 - 2014

Mauno K.

Muokattu 24.09.2017

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Kirjainkikkailua - Profeetan arvosteleminen
Keskustelu kategoriassa Yleiset, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus