ODOTUS
Hebr. 11:8-10: "Uskon kautta oli Aabraham kuuliainen, kun hänet kutsuttiin lähtemään siihen maahan, jonka hän oli saava perinnöksi, ja hän lähti tietämättä, minne oli saapuva. Uskon kautta hän eli muukalaisena lupauksen maassa, asuen teltoissa Iisakin ja Jaakobin kanssa, jotka olivat saman lupauksen perillisiä; sillä hän odotti sitä kaupunkia, jolla on perustukset ja jonka rakentaja ja Luoja on Elohim."
I Mitä odotamme?
Yllä olevassa Heprealaiskirjeen kohdassa on kerrottu ydin, mitä taivasten kuningaskunnan heprealaisten tulee Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin tavoin odottaa. He eivät niinkään odota Israelin ja Juudan paluuta, heräämistä tai edes tuhat vuotta kestävän maanpäällisen Israelin kuningaskunnan saapumista, vaan uutta Jerusalemia, jonka Elohim on rakentanut (Ilm. 21:14).
Kun Abramin saapui Kaananin maahan, kertoo se meille jo etukäteen Israelin tuhat vuotta kestävän kuningaskunnan saapumisen, mutta paljon sitä voimakkaammin Aabraham näki hengen silmin taivaallisen Jerusalemin tulemisen. Aabrahamin sydän oli kiinnittynyt lujasti taivaallisiin. Hänen sydämensä ei horjunut. Vain Abramin uskolla varustetut taivasten kuningaskunnan heprealaiset muukalaiset saavat perinnöksi menuchan eli luvatun Israelin maan tuhat vuotta kestävän levon (Hebr. 4:10 Hes. 38:8-11), ja varsinkin shabbatin ajan eli uuden Jerusalemin ajan, sillä todellinen sapatti alkaa vasta sitten, kun maan päällä 'lakkaa [jishbotu] kylväminen, leikkaaminen, vilu, helle, kesä, talvi, päivä ja yö' (1 Moos. 8:22).
Miksi liittojen ajan kirjoitukset puhuvat niin vähän tuhat vuotta kestävästä Israelin kuningaskunnasta? Sen tähden, koska se on Elohim'in sivuaivoitus. Tämän tähden myös Jahushua sanoi: "Ei ole teidän asianne tietää... (Ap.t. 1:7)." Pääodotuksen kohde on uusi Jerusalem ja sen kaupungin ympäristö, jonne Jahushua johdattaa taivasten kuningaskunnan heprealaiset ja kansoista heihin liittyneet eräänä päivänä (Ilm. 21:10-14, 24-26). Jahushuan mukaan tärkeämpää on taivasten kuningaskunnan besoran vieminen kaikkien kansojen keskuuteen (Ap.t. 1:8), kuin tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan odottaminen,
"Uskossa nämä kaikki kuolivat, eivätkä luvattua saavuttaneet, vaan kaukaa he olivat sen nähneet ja sitä tervehtineet ja tunnustaneet olevansa vieraita ja muukalaisia maan päällä. Sillä, jotka näin puhuvat, ilmaisevat etsivänsä isänmaata. Ja jos he olisivat tarkoittaneet sitä maata, josta olivat lähteneet, niin olisi heillä ollut tilaisuus palata takaisin; mutta nyt he pyrkivät parempaan, se on taivaalliseen. Sen tähden Elohim ei heitä häpeä, vaan sallii kutsua itseään heidän Elohimiksensa; sillä hän on valmistanut heille kaupungin (Hebr. 11:13-16, 1 Moos. 23:4, 26:8 ja 37:1)."
Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin antama esimerkki oikeasta odottamisen kohteesta oli erittäin vahva!
Olisi syytä ottaa vakavasti Jahushuan sanat: ..."Ettekö ole lukeneet, mitä Elohim on puhunut teille, sanoen: 'Minä olen Aabrahamin Elohim ja Iisakin Elohim ja Jaakobin Elohim'? Ei Hän ole kuolleiden Elohim, vaan elävien (Matt. 22:31b-32, 2 Moos. 3:6,15-16 ja 4:5)." Tämä sana osoittaa, että näiden kolmen uskovan miehen odotus oli ja on kuolematon. Heidän odotuksensa ei ole vieläkään täyttynyt, koska 'ilman meitä (muita taivasten kuningaskunnan heprealaisia ja heihin liittyneitä kansoista kääntyneitä) he eivät pääse täydellisyyteen' (Hebr. 11:39-40). Aabrahamille, Iisakille ja Jaakobille taivasten kuningaskunnan Kuninkaan Jahushuan tunteminen merkitsi samaa, kuin mikä on Tie [Derekh] uuteen Jerusalemiin.
Miksi he asuivat luvatussa maassa vieraina ja muukalaisina? Miksi he eivät rakentaneet taloja? Miksi he etsivät isänmaata? Eikö heidän olisi pitänyt olla tyytyväisiä perintömaahansa? Miksi he eivät palanneet takaisin Padan-Aramiin?
JHWH sanoi Mooseksekselle: "Ja Minä pystytin liittoni heidän kanssansa, antaakseni heille Kaananin maan, muukalaissuutenne maan ['et 'erets megurehem] (2 Moos. 6:4)." Eikö se ollut Aabrahamin, Jitschaqin ja Jaaqovin huonoa käytöstä Elohim'ia kohtaan? He elivät kuin muukalaiset luvatussa maassa? On riemullista havaita, että uskon esi-isät olivat tyytymättömiä. Joskus tyytymättömien ihmisten kasvot ovat kaikkein ihanampia katsella. Iloitsen ja riemuitsen, kun näen heidän happamat kasvonsa, kun Elohim koetteli heitä. Näitä nyrpeitä kasvoja on ihana katsella! Kuinka suloisia ne ovat! He osoittivat Elohim'ille olevansa järkyttävän pettyneitä kahteen muuhun vaihtoehtoon, jotka olivat heille tarjolla, paitsi uuteen Jerusalemiin, jonka he olivat hengen silmin nähneet ja jota he olivat tervehtineet.
Olen niin iloinen näistä ihanista uskon sankareista, jotka saivat nähdä ilmestyksen hengessä uuden Jerusalemin! Elohim ei ilman muuta sanonut olevansa heidän Elohiminsa, vaan Hän tiedusteli heidän sydämensä valintaa. Hän ei ilman muuta ole myöskään sinun Elohimisi. Tänä päivänä monet uskovat ovat saman valinnan paikalla. Mikä on sinun valintasi? Onko se Israelin kokoaminen, tuhat vuotta kestävä Israelin kuningaskunta, Suomen kansan herääminen, palkankorotus, lottovoitto, uusi auto, omakotitalo, ulkomaan matka (kenties nyky-Israeliin) vai Jahushuan toinen tulemus, välitila, ennen uutta taivasta ja maata (1 Tess. 4:15-18)? Mitä sinä odotat, ja mikä on sinun odotuksesi päämäärä? Rabbi Jahushua odottaa sinun aina valitsevan parhaimman vaihtoehdon.
Kun Aabraham, Iisak ja Jaakob saivat nähdä uuden Jerusalemin, he sydämestään tervehtivät sitä 'shalom'ia toivottaen (Ps. 122:6). He uskalsivat ilmaista karvaan pettymyksensä, mutta myös rakastavat tunteensa ja kaipauksensa. He ilmaisivat, että heidän todellinen isänmaansa on uusi Jerusalem, ei Padan-Aram, eikä edes tuleva lupauksen maa Israel. He jättivät Elohimille ota "tai jätä"- tarjouksen: joko uusi Jerusalem tai ei mitään. Heille maanpäällä oleva luvattu maa oli vain kuin alkupala, välietappi, Elohim'in suunnitelmassa. He odottivat uskollisesti uutta Jerusalemia, niinpä Elohim ei voinut muuta kuin sallia kutsua itseään heidän Elohimiksensa.
II Valinta
Uskon esi-isät asuivat teltoissa aivan kuten reekabilaiset (Jer. 35:7).
Kuinka kukaan voi elää luvatussa maassa kuin muukalainen? Kuinka suuri kiusaus oli kenties ollutkaan uskon isillä "käydä taloksi" perintömaassaan. Kuinka voimakas ihmisellä tuleekaan olla ilmestys uudesta Jerusalemista, että näkemänsä jälkeen hän elää loppuelämänsä muukalaisena?!
Kuinka moni tämän päivän taivasten kuningaskunnan opetuslapsi, joka on löytänyt heprealaiset juurensa, tekisi tai antaisi melkein mitä tahansa, jotta saisi hetken asua tai edes käydä tai Israelin maassa. Mitä on Israelin sukukuntien paluu luvattuun maahan, ja tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan tuleminen? Kuinka moni nykyajan kristitty onkaan käynyt taloksi Suomen maassa! Ystäväni, oletko säilyttänyt muukalaisuutesi, joka paljastaa sydämesi tilan? Jos olet taivasten kuningaskunna opetuslapsi, tiedät missä on aarteesi? Oletko kadottanut ilmestyksen uudesta Jerusalemista? Rakastatko tätä maailmaa (1 Joh. 2:15-16)? Miksi et odottaisi päivää, jolloin savisilmin näkymättömät taivaallinen ja maanpäällinen taivasten kuningaskunta yhdistyvät Elohim'in kädessä yhdeksi, uuden maan ja taivaan luomisen jälkeen, kun kuningasistuimelta kuuluu vakaat ja totiset sanat: "Katso, uudeksi minä teen kaikki (Ilm. 21:5a)"?
Elohim'in Pyhät kirjoitukset eivät suinkaan ole tuhat vuotta kestävää Israelin kuningaskunnan odottamista vastaan, eikä Israeliin muuttamista vastaan, mutta Rabbi Jahushualla on sinulle asiaa! Pysähdy ja näe, minkä odottaminen on elämässäsi tärkeintä. Mikä on odotuksesi pääkohde? Eikö juuri siksi Aabraham ollutkin uskon mies, kun hänellä oli savisilmillä näkemäänsä luvattua maata vahvempi Hengen ilmestys nähdä uusi Jerusalem (Hebr. 11:1)? Eikö Mooses kääntänyt katseensa palkintoa kohti (Hebr. 11:26b)?
Tuhat vuotta kestävää Israelin kuningaskuntaa ei kannata juurikaan odottaa, koska se kestää vain vaivaiset tuhat vuotta. Sehän on kuin ohimenevä uni (Ps. 90:4)! Tiedätkö, että Elohim oli varannut meitä varten jotakin parempaa (taivasten kuningaskunnan heprealaiset opetuslapset ja heihin kansoista liittyneet), etteivät he 'ilman meitä pääsisi täydellisyyteen' (Hebr. 11:40)?
Varhaisessa taivasten kuningaskunnan seurakunnassa ei juurikaan ollut Israelin paluun ja tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan odottamisen focusta. He tiesivät, että ei heillä ole täällä pysyväistä kaupunkia (Hebr. 13:14a). Jahushua oli aikaisemmin ennustanut heille Jerusalemin tuhon, ja kuinka yhä tänäkin päivänä sitä kansat tallaavat (Luuk. 21:20-24). Kaikki liittojen ajan taivasten kuningaskunnan opetuslapset odottivat uuden Jerusalemin ilmestymistä. Vaikka meistä tuntuu tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan väliaika pitkältä ennen uutta maata ja taivasta, ei Elohim viivyttele, sillä Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoo: "Sillä te tarvitsette kestäväisyyttä, tehdäksenne Elohim'in tahdon ja saadaksenne sen, mikä luvattu on. Sillä 'vähän, aivan vähän aikaa vielä, niin tulee Hän, joka tuleva on, eikä viivyttele, mutta minun vanhurskaani on elävä uskosta, ja jos hän vetäytyy pois, ei minun sieluni mielisty häneen' (Hebr. 10:36-38)." Niinpä älkäämme olko niin kuin tuo paha orja, joka sanoi: "Minun Adonai viipyy (Matt. 24:48)", vaan pysykäämme rakkaudessa kestävinä Messias Jahushuan takaisin tulemisen odotuksessa (Juudas 1:21).
III Ylösnousemuksen ja tuomion päivä
Pietari kirjoittaa: "Mutta tämä yksi älköön olko teiltä, rakkaani, salassa, että yksi päivä on JHWH'n edessä niin kuin tuhat vuotta, ja tuhat vuotta niin kuin yksi päivä (2 Piet. 3:8)." Tätä kirjoittaessaan hän tarkoitti tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan aikaa.
Hän jatkaa: "Ei JHWH viivytä lupauksensa täyttämistä, niin kuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen (2 Piet. 3:9)."
"Lupauksen täyttyminen" tarkoittaa uuden taivaan ja maan luomista, johon uusi Jerusalem laskeutuu (Ilm. 21:1-2, 10). Varhainen taivasten kuningaskunnan seurakunta odotti uutta Jerusalemia, ja Tien [Derekh] he sinne tiesivät, sillä sinne ole mitään muuta oikopolkua (Joh. 14:4). Oletko yllättynyt? Jotkut taivasten kuningaskunnan heprealaiset ihmettelivät, mihin tuhat vuotta kestävää Israelin kuningaskuntaa tarvitaan. Heidän mielestään se oli aivan kuin viivyttelyä ennen uuden taivaan ja maan luomista (Ilm. 20:11 12-15).
Jahushua sanoi: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: 'joka kuulee minun sanani ja uskoo häneen, joka on minut lähettänyt, sillä on iankaikkinen elämä, eikä hän joudu tuomittavaksi, vaan on siirtynyt kuolemasta elämään' (Joh. 5:24)." Sitten Hän jatkoi: "Älkää ihmetelkö tätä, sillä hetki tulee, jolloin kaikki, jotka haudoissa ovat, kuulevat Hänen äänensä ja tulevat esiin, ne, jotka ovat hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen, mutta ne, jotka ovat pahaa tehneet, tuomion ylösnousemukseen (Joh. 5:28-29)." Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoi: "ja samoin ihmisille on määrätty, että heidän kerran on kuoleminen, mutta sen jälkeen tulee tuomio, samoin Messiaskin, kerran uhrattuna ottaakseen pois monien synnit, on toistamiseen ilman syntiä ilmestyvä pelastukseksi niille, jotka Häntä odottavat (Hebr. 9:27-28)." Messias Jahushua tulee olemaan pelastus niille, jotka Häntä odottavat, ja joiden nimet löytyvät Lampaan elämänkirjasta, mutta muille avataan tuomionkirja (Ilm. 20:12-15 1 kor. 15:24-26).
"Nykyisen ajan taivaat katoavat pauhinalla, ja maa sulaa hehkuvassa kuumuudessa (2 Piet. 3:10,12 Ilm. 20:11)."
Sitten Pietari jatkoi: "Mutta hänen lupauksensa mukaan me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus asuu. Sentähden, rakkaani, pyrkikää tätä odottaessanne siihen, että teidät havaittaisiin tahrattomiksi ja nuhteettomiksi, rauhassa, hänen edessänsä (2 Piet. 3:13-14)." Tähän liittyen Pietari jatkoi, kuinka Shaul, Paavali, kirjoitti Elohim'in pitkämielisyydestä, joka kohdistui samalla tuhat vuotta kestävän Israelin kuningaskunnan viivytyksen: "Ja lukekaa meidän JHWH'mme pitkämielisyys pelastukseksi, joista myös meidän rakas veljemme Paavali hänelle annetun viisauden mukaan teille on kirjoittanut; NIIN KUIN HÄN TEKEE KAIKISSA KIRJEISSÄÄN, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, joita tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niin kuin muitakin kirjoituksia omaksi kadotuksekseen (2 Piet. 3:15-16)."
Shaul, jota Paavaliksi kutsuttiin, näki ilmestyksen hengessä vahvasti uuden Jerusalemin, kun hän julisti Uuden Liiton täyttymyksestä käsin JHWH'n elävää sanaa. Näistä asioista olen paikka paikoin teille Israelin huoneessa opettanut. On ymmärrettävä Uuden Liiton ja Vanhemman Liiton suhde toisiinsa uudesta Jerusalemista käsin. Valitettavasti kristillisellä valtakunnalla ja messiaanisella judaismilla ei ole uudesta Jerusalemista mitään ilmestystä, koska ne eivät ymmärrä liittojen ajan taivasten kuningaskunnan teologiaa.
Timoteuksen työtoveri kirjoittaa: "Niin menkäämme siis Hänen tykönsä 'ulkopuolelle leirin', Hänen pilkaansa kantaen; sillä ei meillä ole täällä pysyväistä kaupunkia, vaan tulevaista me etsimme Hebr. 13:13-14)." Messiaan pilkka on siis niiden taivasten kuningaskunnan opetuslasten osana, jotka odottavat uutta Jerusalemia, ja heidän opetuksensa ajetaan aina jokaisen uskonnollisen leirin ulkopuolelle. Miksi me odottaisimme tuhat vuotta kestävää Israelin kuningaskuntaa näkyväisen planeettamme kamaralle? Eikö tämän nykyisen universumin materia tulee eräänä päivänä sulamaan 'hehkuvassa kuumuudessa' (Hebr. 12:27 2 Piet. 3:12-13)?
IV Elämä muutoksessa
Rabbi Jahushua opetti minulle Ilmestyskirjan [Chazon] ajanjaksot. Miksi taivas elää Vanhemman Liiton vanhenemisen aikana jatkuvassa muutoksessa? Sen tähden, koska taivas valmistautuu, kun Elohim tekee kaiken uudeksi (Ilm. 21:1). Kun Jahushua meni valmistamaan sijaa opetuslapsilleen (Joh. 14:2), on taivaassa aivan pakko tapahtua muutosta (Hebr. 12:26-29)? Ei sijoja voi valmistaa ilman muutosta.
Taivasten kuningaskunnan veljet ja sisaret! Taivaassa on käynnissä valtava muutosten sarja. Sijojen valmistaminen on vain osa kaikista muutoksista, joita on siellä parasta aikaa käynnissä. Vanhasta Liitosta muistuttavat ulkonaiset asiat eivät pysy taivaassa entisellään (Hebr. 8:13), sillä taivas valmistautuu Elohim'in tulevaisuudessa tekemää, täydellistä, kaiken uudeksi tekemisen hetkeä varten.
Kiteytys
Julkisessa keskustelussa, Nettiopetuksissa yms. on tullut esiin hämmentäviä opetuksia, jotka vievät varsinkin nykyajan kristittyjen sydämet helposti odottamaan jotakin muuta. Meidän tulee odottaa pyhien kirjoitusten osoittama pääkohtaa. Tämän asian teroittamisen tähden Rabbi Jahushua on antanut minulle tämän sanoman.
On nähtävä asiat uudesta Jerusalemista käsin, jolloin tänä päivänä Uusi Liitto on uudistumisen vaiheessa ja Vanhempi Liitto on vanhenemisen tai ikääntymisen vaiheessa.
22.06.2013
Mauno K.
Muokattu 12.10.2017